Patiënt heeft steeds vaker geen huisarts

Steeds meer patiënten hebben geen eigen huisarts meer. Het tekort aan huisartsen neemt zo toe dat de afgelopen jaren een groep van enkele honderdduizenden zogeheten noni's (niet op naam ingeschrevenen) is ontstaan....

Dat hebben huisartsenorganisaties berekend op basis van de nieuwste cijfers van het Capaciteitsorgaan, een adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid.

Patiënten van wie de huisarts stopt, krijgen hun medisch dossier mee naar huis en moeten dan gaan shoppen, zegt Frank Gunneweg, voorzitter van stichting De Vrije Huisarts.

Doordat steeds meer huisartsen hun praktijk voor nieuwe patiënten sluiten, verergeren de problemen. Artsen nemen niet alleen geen extra patiënten meer aan, zij stoten ook steeds meer werk af, zegt woordvoerder Hans Nobel van de Club van 100, een organisatie van verontruste huisartsen.

De artsen krijgen steeds meer taken waarvoor zij niet worden betaald en zijn daar zo boos over, zegt hij, dat zij gaan 'strippen, strepen en sluiten'. Bemiddeling voor ziekenhuisopnames, controle van chronisch patiënten en (preventief) bevolkingsonderzoek verdwijnen uit de dokterspraktijk, aldus Nobel.

De Club van 100, die kan rekenen op de steun van zo'n zevenhonderd huisartsen, organiseert zaterdag een bijeenkomst waar dat nieuwe beleid wordt 'geformaliseerd'. Er komen posters waarop wordt uitgelegd dat de dokter de 'ongefinancierde zorgtaken' voortaan niet meer op zich neemt.

Daarbij hoort ook de vaccinatie tegen hersenvliesontsteking, meent Nobel. Duizenden kinderen zijn de afgelopen tijd door huisartsen ingeënt omdat verontruste ouders niet op de GGD-campagne wilden wachten. Maar declareren mocht niet: minister Borst van Volksgezondheid liet weten dat de vaccinaties in het ziekenfondspakket zitten en dat het berekenen van een particulier tarief bij ziekenfondspatiënten als een economisch delict wordt beschouwd. 'Waarom zet Borst dan een vaccinatiecampagne op als ze het gratis door de huisartsen kan laten doen?', vraagt Nobel zich af.

Strippen, strepen en sluiten heeft met zelfbescherming te maken, zegt Gunneweg. Van de huisartsen heeft 8 procent een burn-out, zegt hij, en bevindt 40 procent zich in de gevarenzone. 'Zij zijn prikkelbaar en hebben slaapstoornissen. Als dokter noemen we dat soort mensen ziek. Je moet er niet aan denken wat er met de huisartsenzorg gebeurt als zij ook nog omvallen.'

Meer over