Pasta met vrije uitloop

Magazinelezers proevenen keuren. Deze week biologische hazelnootpasta..

Tekst Evelien van Veen

Biologische hazelnootpasta, waarom zou je? Om allerlei redenen: omdat de hazelnoten biologisch geteeld zijn, bijvoorbeeld, en omdat de cacao een Fair Trade-keurmerk heeft en er dus een eerlijke prijs voor is betaald. Maar ook voor je imago kan het helemaal geen kwaad, schrijft Annelien Meerts, die samen met haar vriendin F. de biologische pasta van het huismerk van Albert Heijn testte. Voor de ‘klimaatactivisten en ontwikkelingswerkers in spe’ die ze zijn een prima keus, en het staat ook zo goed bij de kassa. ‘F. en ik leggen onze biologische producten met trots op de band van de caissière. Stiekem hopen we dat er een mooie man achter ons staat die ziet hoe gezond en bewust we eten.’

En de smaak? Daar is Annelien ‘heel tevreden’ over. ‘Ik vind het wat aan de zoete kant, maar dat is gewone hazelnootpasta ook. Eerst proef je vooral zoet en chocolade, de nasmaak is notiger en bitterder. De structuur is vaster dan die van Nutella’, maar dat past wel bij een biologische pasta, vindt Annelien. ‘Best oké’, oordelen Michiel en Mirjam van Leersum over dezelfde hazelnootpasta. Ze vergeleken hem met een merkloze, niet-biologische pasta en vonden bij die van AH de notensmaak iets sterker. ‘Misschien hebben de noten vrije uitloop gehad?’

‘Een delicatesse voor de kleinkinderen’, schrijft Dries Jochems over deze pasta. ‘Niet te zoet, lekkere hazelnootsmaak en goed smeerbaar.’ Is er dan helemaal geen wanklank? Nee, eigenlijk niet. ‘De chocoladesmaak overheerst bij die van Albert Heijn, hij ruikt en smaakt maar vaag naar hazelnoten’, schrijft Marianne van Engelen. Maar uiteindelijk oordeelt ze toch positief. ‘Wij vonden hem wel lekker, hij blijft ook niet zo plakken aan je gehemelte in tegenstelling tot Penotti.’ Die overigens wel veel meer naar hazelnoten smaakt, en daarom niet per se verliest.

Dan de biopasta’s uit de natuurvoedingswinkel. Het merk Chocoreale van Natural Sweet duikt het vaakst op in uw reacties. Simone Boosman-Boezewinkel is enthousiast. ‘Je proeft meer hazelnoot en minder suiker dan in gewone pasta.’ Joijn de Rooij was zelfs ‘euforisch’ toen ze ’m ontdekte. ‘Ik krijg buikpijn van meervoudige suikers, zoals kristal- en rietsuiker, maar ben wel een zoetekauw.’ Daarom was Chocoreale, gezoet met maïsstroop, een enkelvoudige suiker, zo’n ontdekking. ‘Zoet en romig en fluweelzacht op de tong.’ Over Carobella Hazelnut van Molenaartje is ze veel minder te spreken: drabbig, weeïg, ‘heeft niets met hazelnootpasta te maken.’ Na bestudering van het potje begreep ze waarom: de pasta bevat geen cacao, maar carobe. ‘Dat schijnt te helpen tegen diarree, maar met genieten heeft dit helaas niets te maken.’

Meer over