Passie voor groenten

Was Het kookboek van Tip Culinair uit 1999 een eigen, brave productie van het zichzelf trendbepalend ('en dat al een jaar of twintig') noemende kooktijdschrift, de ook onder auspiciën van Tip Culinair staande serie 'Het nieuwe koken' is Brits....

In 1927 verscheen in Vlaanderen een bescheiden brochure (138 pagina's) in een kleine oplage (duizend exemplaren), die de titel Ons kookboekje droeg en was samengesteld door de Boerinnenbond. Het sloeg aan, beleefde herdrukken en groeide uit tot een gewaardeerd basiskookboek. De bond ging op in het KVLV (Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen), Het Groot Vlaams Kookboek - vorig jaar geheel herzien - is in Vlaanderen een begrip (Waalse zusters moeten het doen met een vertaling uit 1975).

Uit het niets dook opeens een serieuze concurrent op, Koken voor elke dag, samengesteld door de KAV-Praktische School, uitgegeven door de Standaard Uitgeverij (fl 71,62). Waarbij KAV staat voor Kristelijke Arbeidersvrouwenbeweging. Ook in Nederland verkrijgbaar én bruikbaar: geen kampernoeljes, hesp of look, geen geutjes of busseltjes, wel - overkomelijk - vetstof (bakboter, margarine) en pompelmoes (veel mooier dan grapefruit). Overzichtelijk en zeer uitgebreid.

Vorig jaar verschenen in Engeland drie boeken in het teken stonden van eigen-oogst-ten-dienste-van-eigen-restaurantkeuken. Rose Gray en Ruth Rogers kwamen met het River Cafe Cook Book Green waarin producten uit de eigen moes- en kruidentuin hun weg vonden naar de borden van de gasten.

Terence Conran, ontwerper, winkelier en megarestauranthouder, deed hetzelfde. Zijn eigen moestuin zou zelfs zijn vele Londense eethuizen dagelijks van verse groenten en kruiden voorzien. In zijn inmiddels vertaalde gids, De kokstuin, schenkt hij ook aandacht aan kweek en teelt op balkon of dakterras.

Antonio Carluccio, geslaagde Italiaan in Groot-Brittannië, deed van zich spreken met Carluccio's Vegetables, waarin hij op foto's druk doende is de gezelllige tuinier uit te hangen. Het kwam zojuist uit in vertaling: Passie voor groenten (Tirion; fl 79,90). Daaruit zijn komkommer uit de oven.

Verwarm de oven voor (220 graden). Snijd een komkommer in de lengte door en schep de zaadlijsten eruit. Kook hem acht minuten in water met wat zout (halveren als de pan te klein is).

Maak een mengsel van 2 eieren, 20 gram geraspte parmezaan, 2 eetlepels kruiden (basilicum, munt, salie, peterselie), peper en zout, kleine stukjes provolone (kaas, zo'n 20 gram) en 2 eetlepels broodkruim. Leg op de komkommerhelften en laat ze een kwartier in de oven garen.

Meer over