Passagier op Schiphol gepakt met spuit

De marechaussee op Schiphol heeft een 25-jarige Let afkomstig van een vlucht uit Londen aangehouden, die een injectiespuit bij zich had.

ANP

Begin januari ontstond in de Britse en Nederlandse media nog de nodige ophef toen een Britse journalist van de Sunday Express met een spuit van Schiphol naar Groot-Brittannië vloog. Ook een lid van het Britse Lagerhuis noemde het ontbreken van controle ‘angstaanjagend’.

Deze onrust had te maken met de mislukte aanslag van de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab. De vermoedelijke terrorist probeerde eerste kerstdag bij Detroit in een verkeersvliegtuig dat vanaf Schiphol was opgestegen, in zijn onderbroek verborgen explosieven te laten ontploffen met een injectiespuit. Na dit incident zouden de luchthavens hun beveiliging moeten hebben opgeschroefd om dit soort aanslagen te voorkomen.

Diefstal

Een observatieteam had informatie dat de Let, die bij eerdere diefstallen was vastgelegd op camera, zou arriveren uit Engeland. Na aankomst zaterdagmorgen op Schiphol volgden de observanten hem en zagen de verdachte met een lege sporttas een winkel ingaan en met een volle sporttas de winkel uitlopen.

De Let had bij eerdere diefstallen bij sloffen sigaretten de labels verwijderd en liep vervolgens de winkel uit. Voordat de man Schiphol kon verlaten, hield de marechaussee hem aan en vond ze bij fouillering zeventien sloffen sigaretten en de spuit met naald in zijn binnen zak. De injectiespuit zou hij vanuit Engeland hebben meegenomen.

De verdachte is aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Naalden voor inenting (ANP) Beeld
Naalden voor inenting (ANP)
Meer over