Pas verschenen non-fictie

De voorzitter spreekt

Als voorzitter van een Tweede Kamer vol parlementariërs die je zowel in bedwang moet houden als tot hun recht laten komen, blijft er weinig ruimte over voor je eigen engagement. Gerdi Verbeet wilde toch iets kwijt over het parlementaire bedrijf, want de betrokkenheid van de kiezers bij de democratie is geen vanzelfsprekendheid meer.

Verbeet vond een originele uitweg voor dit dilemma: ze maakte interviews met 14 denkers, onder wie Herman van Gunsteren, David Van Reybrouck en Liesbet van Zoonen, om met hen gezamenlijk in kaart te brengen waar 'het zwarte gat ligt waarin de supporters van de democratie lijken te zijn verdwenen'. Het resultaat is Vertrouwen is goed maar begrijpen is beter.

Nijgh & Van Ditmar; € 19,95.

Uit het paradijs

Het verhaal van Adam en Eva ontwikkelde zich uit de mondelinge overlevering van bedoeïenen die rondtrokken in wat nu het Midden-Oosten is. Nadat het in de Bijbel stond, is de legende door christenen, joden en moslims aangevuld; de verboden vrucht hoeft geen appel te zijn, het kan ook een banaan of vijg zijn. Mineke Schipper bracht de verhalen bijeen in Overal Adam en Eva.

Bert Bakker; € 19,95.

Leiders en tegenspoed

In Succes & Crisis presenteren Frans van Schijndel en Michiel Zonneveld niet de gebruikelijke peptalk, maar echte verhalen van leiders die met tegenslag te maken kregen. Met o.a. Anna Visser (Llink), Michel van den Heuvel (bondscoach hockey), Nelleke Geerts (Nederland Kringloop), Jaap van Gelder (corporatie De Key), Elco Brinkman (CDA) en korpschef Jos van Deursen.

Taylor & Freud; € 19,95.

Zonder schuld

'De eerste dag heb ik 780 euro verdiend en de dagen erna heb ik ook nog eens bijna 2.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Als het een beetje meezit, heb ik morgen al het geld voor mijn eerste termijn bij elkaar verdiend.' In Achter het raam op de Wallen vertelt Patricia Perquin hoe ze anderhalve ton schuld met 10.000 klanten heeft afgelost.

Prometheus; € 17,95.

Boerenkool met worst

Historicus Han van der Horst heeft een nieuwe editie gemaakt van zijn succesvolle The Low Sky - Understanding the Dutch, zijn vademecum voor buitenlanders die kortere of langere tijd in Nederland verblijven. Hoewel ze als motto hanteren Act normally, that's crazy enough, is het gedrag van Nederlanders moeilijk te voorspellen.

Scriptum; € 19,90.

undefined

Meer over