Pas verschenen non-fictie

De beste maatjes

Hoe zullen de maatjes smaken? Op de valreep van Vlaggetjesdag en het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, verschijnt van de hand van Huib Stam Haring. Een liefdesgeschiedenis. De haringvisserij uit de vijftiende eeuw leverde de proteïne en de omega-3-vetzuren op waarop de bevolking van de Republiek kon groeien. Uit de vissersvloot ontwikkelde zich een machtige koopvaardij, die de basis legde voor de Gouden Eeuw. Op schilderijen van Hollandse meesters als Gabriël Metsu, Pieter Claesz, Christaen van Couwenbergh en Godfried Schalken figureert de haring als hartige lekkernij. Stam wijst erop dat veel mensen op hun sterfbed nog om haring vragen: als laatse blijk van levenslust. Het boek is rijk geïllustreerd.

Meulenhoff; € 22,50

45 miljoen Chinezen

De Grote Sprong Voorwaarts (1958-1962) was een even misdadig als maniakaal experiment van Mao Tse Toeng, de grondlegger van communistisch China, om het Westen te overtreffen. Het werd een ramp die naar schatting 45 miljoen mensen het leven kostte. Voor Mao's massamoord kon historicus Frank Dikötter gebruik maken van tot voor kort ontoegankelijke bronnen.

Spectrum; € 29,99

Voer voor feministen

Activist en journalist Kat Banyard is één van de oprichters van UK Feminista, een nieuwe feministische strijdorganisatie. Haar manifest The Equality Illusion. The Truth about Women and Man Today is in Engeland onderwerp van een breed debat. Banyard claimt in het nawoord van deze paperback-editie dat haar boek een opleving van de vrouwenbeweging heeft opgeleverd.

Faber and Faber; € 12,95

Hoflands mooiste

Bemande essays is een bloemlezing van het werk van P.C. Hooftprijswinnaar H.J.A. Hofland, samengesteld door Hans Renders en Jeroen Vullings. Veel over journalistiek, kunst en literatuur, weinig politiek. Waar blijft een heruitgave van zijn beste boeken, Opmerkingen over de chaos en Tegels lichten?

De Bezige Bij; € 19,90

D-Day: 6 juni 1944

Op 6 juni 1944 begon wat Winston Churchill omschreef als de moeilijkste operatie uit de geschiedenis: de invasie in Normandië. Er waren niet minder dan 175 duizend jonge mannen bij betrokken. Historicus Stephen Ambrose raadpleegde voor zijn klassieke studie 1.400 mondelinge verslagen. Een heruitgave van D-Day: 6 juni 1944 uit 1994.

De Boekerij; € 24,95; e-book € 17,50

undefined

Meer over