Pas verschenen: Non-Fictie

De Schrijvende renner

Peter Winnen was onderwijzer en vervolgens beroepswielrenner van 1980 tot 1991. In de Tour de France viel hij op als klimmer én als een coureur die uit zijn woorden kon komen. Ook op papier, bleek na zijn carrière: Koersdagen is een nieuwe bundeling van columns in NRC Handelsblad, De Standaard en Fiets.

Thomas Rap; € 15,90

Met de rug tegen elkaar

Als moslim die in Afghanistan opgroeide en op zijn zestiende naar de VS emigreerde, viel het de journalist Tamin Ansary op hoe weinig in het Westen bekend is van de islamitische wereld - en omgekeerd. In Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen doet hij een poging deze lacune op te vullen.

Bulaaq; € 29,50

Zielig en/of crimineel

De verslavingszorg ging er van oudsher van uit dat verslaafden patiënten zijn die kunnen genezen van de kwaal, waaraan ze geen schuld hadden. In de praktijk bleek dit verheven idee moeilijk houdbaar. Er moest dan ook samengewerkt worden met justitie. Ziek of zwak van Gemma Blok is een geschiedenis van de verslavingszorg met deze spanning als rode draad.

Nieuwezijds; € 24,95

Familieberichten

Nabestaanden zeggen soms, in de emotie van het moment, iets teveel in de beperkte ruimte van de rouwadvertentie. Met als gevolg: onmogelijke eigenschappen van de overledene, bijzondere beweringen over de Allerhoogste, opmerkelijke wensen rond de uitvaart. Toch nog onverwacht..., een overzicht van 25 jaar rouwadvertenties,werdsamengesteld door Ynze de Boer.

www.tochnogonverwacht.nl; € 19,50

Steenwijk: art nouveau

Villa Rams Woerthe werd in 1899 in Steenwijk gebouwd door de houthandelaar en industrieel J. H.Tromp Meesters, voor het lieve sommetje van 75.582 gulden. Het is een prachtig voorbeeld van art nouveau met Jugendstil-elementen, naar een ontwerp van A.L. van Gendt. De tuin werd aangelegd door de bekende landschapsarchitect Copijn. De villa was lange tijd in gebruik als gemeentehuis en biedt nu als expositieruimte onderdak aan werk van beeldhouwer Hildo Krop.

Steenwijk is één van de 25 gemeenten in Overijssel. Plaatsen van herinnering. Het boek, dat deel uitmaakt van de gelijknamige serie, bevat 40 verhalen en foto's van plaatsen die licht werpen op de geschiedenis van Overijssel.

Bert Bakker; € 39,95

undefined

Meer over