Pas verschenen non-fictie

Sylvia weet raad

Ter gelegenheid van de Boekenweek komt De Bijenkorf met columns van Sylvia Witteman: Inflatiekroketten - Over geld en werk. De zompige inflatiekroket vormt samen met de pipse afbakpistolet en de bak nat gft-afval uit de 'salad bar' het menu van al die beklagenswaardige werkers die gedwongen zijn te verblijven onder de brandvrije systeemplafonds op kantoor. Thuiswerken is voor Witteman alleen al de moeite waard vanwege het op elk moment kunnen stillen van de honger door een zelfgemaakte bal gehakt. Ander voordeel van het freelancebestaan is dat je nooit precies weet hoeveel je verdient. Als je een grote, zinloze aankoop wilt doen, heb je geen geld en als je wel geld hebt, ben je die aankoop al weer vergeten.

De Bijenkorf/Arbeiderspers; € 4,95.

Saskia en de anderen

In Rembrandts vrouwen beschrijft Christoph Driessen de drie vrouwen die in het leven van Rembrandt een doorslaggevende rol speelden en vaak door hem zijn geschilderd: Saskia Uylenburgh, Geertje Dircx en Hendrickje Stoffels. Het boek maakt duidelijk dat vrouwen in de Republiek tijdens de Gouden Eeuw hun lot in eigen hand konden nemen en dat ook deden.

Bert Bakker; € 19,95.

Publicitair complex

Bij zijn afscheid als hoogleraar politieke communicatie organiseerde Kees Brants een symposium over de spanningen in de driehoeksverhouding tussen politiek, publiek en journalistiek. Het leverde een toegankelijke bundel op: Journalistiek en politiek in onzekere tijden. Met bijdragen van Ruud Koole, Ernst Hirsch Ballin, Frits Bloemendaal en Philip van Praag.

Boom Lemma; € 22,50.

De beste president

Op 22 september 1862, tijdens de burgeroorlog, schafte de Amerikaanse president Abraham Lincoln de slavernij af. Hij maakte gebruik van de oorlog om deze historische maatregel door te drukken. Dankzij Lincoln werden de Verenigde Staten één natie. Frans Verhagen schreef een nieuwe biografie: Lincoln: een geniaal politicus.

Historisch Nieuwsblad; € 39,95.

FBI onder het mes

Tim Weiner van The New York Times maakte naam met zijn vernietigende geschiedenis van de CIA. Nu is er Vijanden van de staat. De geschiedenis van de FBI. Als bijvangst van de jacht op communisten en terroristen ving de chaotische geheime dienst ook tal van pacifisten en andere onschuldige activisten in zijn netten.

De Bezige Bij; € 29,90.

undefined

Meer over