Pas verschenen fictie

Verliefd op Nigella

Droge humor, ook wanneer hij een tragedie schrijft, kenmerkt het werk van Erlend Loe (Trondheim, 1969). De Noorse schrijver studeerde aan de kunstacademie en de filmacademie, maakte enkele films, werkte in een psychiatrisch ziekenhuis en was leraar. Als auteur begon hij in 1993, en groeide sindsdien uit tot een cultschrijver, behalve van romans ook van kinderboeken en non-fictie. Naief. Super, Volvo en Muleum werden eerder vertaald, nu tekent Paula Stevens voor Gelukkig getrouwd. Een echtpaar met drie kinderen gaat op vakantie naar Garmisch-Partenkirchen. Zij (Nina, lerares) houdt van Duitsland, hij (Bror, dramaturg) van Nigella Lawson.

De Geus; € 17,95

Armoede in Toscane

In zijn vrije tijd is Fabio Genovesi (1974) verwoed sportvisser, wat geen loze informatie is voor de auteur van de roman Esche vive (2011), vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift als Vissen voeren. Drie levens kruisen elkaar in het arme Toscaanse dorpje Muglione. Achterin dankt Genovesi zijn ouders. 'die me niet naar school stuurden als de zon scheen.'

Signatuur; € 19,95

Mary (15) vertelt

Dit jaar verscheen The Colour of Milk van Nell Leyshon, nu al vertaald door Paul Bruin: De kleur van melk. De historische roman speelt in 1831; de 15-jarige vertelster Mary heeft gezorgd voor de invalide vrouw van de pastoor, en in ruil daarvoor heeft ze leren lezen en schrijven. 'dit is mijn boek en ik schrijf 't zelf op, in dit jaar van heer achttien honderd een en dertig.'

Artemis; € 16,95

Zweed in India

Dat Mikael Bergstrand (1960) jaren als correspondent in India woonde, kwam hem van pas bij het schrijven van de roman De mooiste handen van Delhi, vertaald door Corry van Bree, waarin Göran Borg (52) met een vriend naar India gaat, waar hij een prachtige dame ontmoet. Helaas getrouwd.

Signatuur; € 21,95

Remake van Dickens

Literaire detectives, noemt Lynn Shepherd haar romans, waarvan de meest recente door Ineke Mertens is vertaald: Kerkhof in Londen. Door de kritiek een 'briljante en sinistere remake' van Charles Dickens' Bleak House genoemd, hoewel Shepherd zich door drie boeken heeft laten inspireren.

Athenaeum-Polak & Van Gennep; € 19,95

undefined

Meer over