Pas verschenen fictie

Pope Prul en Moker

Een mijlpaal in de Europese geschiedenis van de opera is Boris Godoenov van Moesorgski. Gebaseerd op het gelijknamige historische koningsdrama uit 1825 van Alexandr Poesjkin (1799-1837). In deel 6 van diens Verzameld Werk is vertaler Hans Boland nu aanbeland bij het drama en de sprookjes, met om te beginnen Boris Godoenov. Maar ook Mozart en Salieri, met als stelling dat genie en misdaad niet verenigbaar zijn. Russische kinderen worden nog altijd opgevoed met Poesjkins sprookjes, zoals dat over 'Pope Prul en zijn knecht Moker', over een pope (Russische priester) aan wie de duivel belastingplichtig is.

Papieren Tijger; € 38,-

Op zoek naar Daniel

Daniel, de kritische journalist en de man van de Haïtiaanse Nirvah, is verdwenen. Hij is opgepakt, maar zou nog in leven zijn. De enige manier waarop Nirvah hem terug kan zien is door zich in te laten met een dubieuze functionaris, in Wrede seizoenen, de roman van Kettly Mars (Haïti, 1958) die vorig jaar verscheen en uit het Frans werd vertaald door Marianne Kaas.

De Geus; € 19,90

Klaagliedjes

In 1971 publiceerde Judith Herzberg (1934) de bundel 27 liefdesliedjes, haar bewerkingen van het Hooglied uit de Bijbel. Veertig jaar later verschijnt Klaagliedjes, gebaseerd op de Klaagliederen van Jeremia uit de Statenvertaling, en geschreven op verzoek van de componist Boudewijn Tarenskeen. Zondag is Herzberg te gast in VPRO Boeken (Nederland 1, 11,20 uur).

De Harmonie; € 15,90

Aan de kattentafel

Een jongen van 11 stapt in Sri Lanka aan boord van een schip naar Engeland. Tijdens de maaltijd zit hij niet aan de kapiteinstafel maar aan De kattentafel, en dat is ook de titel van de nieuwe roman van Michael Ondaatje (geboren in Sri Lanka), vertaald door Barbara de Lange.

Prometheus; € 19,95

Ivo Victoria's tweede

Als Ivo Victoria zelf verantwoordelijk is voor de flaptekst van zijn tweede roman Gelukkig zijn we machteloos, dan geeft dat te denken: 'Schetst feilloos de door onmacht aangestuurde redeloosheid van mensen in de ban van een ongrijpbare dreiging'. Ook als enhanced e-book voor de iPad verschenen.

Anthos; € 16,95

undefined

Meer over