Pas verschenen fictie

Politieke sleutelroman

Manuel Kneepkens (1942) is dichter, criminoloog, ex-docent strafrecht aan de Erasmus Universiteit en voormalig gemeenteraadslid te Rotterdam (Stadspartij). Die veelkantige achtergrond kleurt Het boek Foutu -een 'sleutelroman' (de ondertitel luidt Kroniek van een poëtisering) over de krachtmeting tussen een populist van links, de dichter/jurist Servaas Knoops, en zijn opponent van rechts, de eveneens dichtende socioloog en politicus Boudewijn 'Bo' Foutu, in wie we volgens de uitgever zowel Pim Fortuyn en Geert Wilders als de schrijver/dichter Boudewijn Büch kunnen herkennen. Het motto voorin ontleende Kneepkens aan de dichter Lucebert: 'De lyriek is de moeder van de politiek.'

Uitgeverij Douane; € 19,95.

Bommel in de kou

Op 20 januari 2012, in het honderdste geboortejaar van Marten Toonder, gaat in Rotterdam de musical De Nieuwe IJstijd in première. Ter gelegenheid hiervan verschijnt een speciale editie van dit Toonder-verhaal uit 1947, waarin heer Bommel wordt overvallen door plotselinge strenge vorst. Karel Knip, wetenschapsjournalist van NRC Handelsblad, schreef een 'ragfijn' voorwoord.

De Bezige Bij; € 7,50.

Duits verzet

De Australische Anna Funder oogstte veel lof voor haar non-fictie debuut Stasiland (2003), over de machinaties van de geheime dienst in de DDR. In Al wat ik ben (All That I Am) verweeft ze feit en fictie in een portret van het Duitse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inspiratie putte Funder onder meer uit het levensverhaal van toneelschrijver Ernst Toller.

Contact; € 24,95.

Nachtelijk Parijs

Philippe Soupault (1897-1990) was een van de voormannen van het Franse surrealisme. Zijn in 1928 verschenen roman Les dernières nuits de Paris werd door Mirjam de Veth vertaald als De laatste nachten van Parijs; een zwerftocht door de droomwereld van een stad bij nacht, bevolkt door dieven, hoeren en moordenaars.

Coppens & Frenks; € 24,95.

Naar Istanbul en terug

In 1851 publiceerde Gérard de Nerval zijn Voyage en Orient, het vuistdikke verslag van een reis van Parijs naar Istanbul, mede ondernomen als therapie voor de toevallen en hallucinaties waaraan de schrijver leed. Hannie Vermeer-Pardoen leverde de eerste Nederlandse vertaling, Reis naar de Oriënt, en schreef ook de informatieve inleiding.

Van Gennep; € 29,90.

undefined

Meer over