Pas verschenen fictie

ARJAN PETERS

Vijftig tinten, deel twee

Vijftig tinten donkerder van E.L. James is deel 2 van de erotische trilogie die met Vijftig tinten grijs begon en die op 27 juni met Vijftig tinten vrij zal wordt voltooid. In deel 2 verbreekt Anastasia Steele haar relatie met de miljardair Christian Grey. Maar hij blijft haar domineren. 'Je bent van mij, Anastasia', fluistert hij. 'Voor altijd.'

Prometheus; € 15,-.

Met Toekomstlegenda

In Speler 1 beschrijft Douglas Coupland (van Generatie X) vijf mensen aan de vooravond van een ramp. Ze zitten in een bar op een vliegveld. De vijf uur die het boek beslaat, worden gevolgd door een alfabetische 'Toekomstlegenda', met lemma's als 'Alleenisme', 'Godzoeken' en 'Monofobia': afkeer van het gevoel een individu te zijn.

Meulenhoff; € 18,95.

Een Vlaamse schelm

Een postume roman van Gerard Walschap (1898-1989), Metten Marten, door de dochter van de schrijver in de nalatenschap aangetroffen, nu vrijgegeven. Het betreft een historische roman over een 13-jarige vlegel die door Vlaanderen trekt. Het is af, vindt inleider Walter van den Broeck, al vond Walschap zelf vermoedelijk van niet.

Vrijdag; € 19,90.

Ouwe wek toltsjokken

Lange tijd heette A Clockwork Orange (1962) in het Nederlands Boze jongens, de titel die vader Kees en zoon Wiebe Buddingh' gaven aan hun vertaling van het meesterwerk van Anthony Burgess, verfilmd in 1971.

In de nieuwe vertaling van Harm Damsma en Niek Miedema is het A Clockwork Orange geworden. Burgess laat zijn personages 'nadsat' spreken, straattaal onder tieners. 'We bulkten van de deng, dus wat dat betreft was er geen enkele reden meer om spijkers te krasten en een of andere ouwe wek in een steegje flink te toltsjokken en hem te laten liggen kroffen als een rund terwijl wij de poet telden en onder ons vieren verdeelden.'

Athenaeum-Polak & Van Gennep; € 17,95.

undefined

Meer over