Pas verschenen fictie

Paauwe, Poort, Raave

De roemruchte dominee J.J. Paauwe (1872-1956), die na zijn afzetting in 1914 nog veertig jaar geducht bleef preken, speelde een vreeswekkende rol als J.J. Poort in de roman Knielen op een bed violen (2005) van Jan Siebelink. Zeven jaar later is Paauwe opnieuw een personage in een semi-autobiografische roman: in Geen sterveling weet van Gerard Koolschijn (1945), bekend als vertaler van klassieken (Nijhoff Prijs 1991), heet hij dominee Raave. De ouders van Koolschijn waren trouwe volgelingen van Paauwe, en vader publiceerde zelfs in 1981 diens biografie. Zoon Gerard blikt terug op een moeizame jeugd.

Athenaeum-Polak & Van Gennep; € 19,95

39 verhalen van Keret

'Dit is een verhaal dat je moet horen!' Amusant en donker, zo zijn de 39 verhalen van Etgar Keret (Tel Aviv, 1967), die ook universitair docent en filmmaker is, wel getypeerd. Vorig jaar in Israël verschenen, nu vertaald door Adriaan Krabbendam en Ruben Verhasselt: Verrassing. Dat geldt ook al voor de titels, zoals: 'De laatste tijd krijg ik hem juist wel omhoog'.

Podium; € 18,50

Mos vliegt naar Siquijor

Na Reve en Grunberg opnieuw een schrijver die op het Amsterdamse Vossius Gymnasium heeft gezeten: Niels Gerson Lohman (1985). In de roman Een rijk alleen verliest Mos Lupin zijn broer, waarna hij zich terug hoopt te vinden op het Filipijnse eiland Siquijor.

Nijgh & Van Ditmar; € 17,50

undefined

Meer over