Pas verschenen fictie

Yates' oorlogsroman

Acht jaar na zijn eerste roman Revolutionary Road publiceerde de Amerikaanse auteur Richard Yates (1927-1992) de roman A special providence (1969), nu vertaald door Marijke Emeis als Een speciaal soort voorzienigheid, en verschenen in de reeks Oorlogsdomein. Meer dan twintig jaar tevoren, schrijft de vertaalster in het nawoord, was Yates als soldaat met tuberculose en een nicotine- en alcoholverslaving uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. Zijn oorlogsroman, die een anti-oorlogsroman is (een jonge Amerikaan moet als infanterist naar de oorlog in Europa, waar zijn dromen in rook opgaan) verscheen ten tijde van de protestsongs tegen de Vietnamoorlog.

De Arbeiderspers; € 27,50

Liefde is een afspraak

Fee en Melle hebben een relatie. Om hun liefde te testen, laten ze elkaar een tijdje los. Dan wordt Melle (volgens wie 'grote liefdes uit de geschiedenis altijd het gevolg van overmacht' zijn) verliefd op een ander. Pure overmacht. Fee wil het daar niet bij laten zitten ('haal je spullen op en kom weer hier wonen') in de roman Liefde is een afspraak van Marieke Groen (1966).

Thomas Rap; € 17,90

Eerste verliefdheid, 2x

De eerste verliefdheid nog eens overdoen, kan dat? Wel in de roman Bij jou zijn van de Japanner Takuji Ichikawa (1962), vertaald door Geert van Bremen. Takumi en Mio zijn verliefd, hebben een zoon, dan overlijdt Mio vroeg. Tijdens een boswandeling daarna komt Takumi zomaar Mio weer tegen, die niets weet van haar vorige leven (zelfs niet dat ze Mio heet), en verliefd wordt.

Contact; € 19,95

In het basiskamp

De oude acteur Hasse ligt op een afdeling met terminale patiënten, de deathrow, ofwel 'het basiskamp van onze expeditie', zoals ze het zelf noemen. De korte roman Afscheid van verspilde tijd van Carl-Henning Wijkmark (1934), vertaald door Elke Schütt. In Zweden kreeg Wijkmark er de prestigieuze Augustus-prijs voor toegekend.

De Rode Kamer; € 15,-

Tot en met Fukushima

In zijn nieuwe bundel Ademruis bespreekt Mark van Tongele hoe hij en zijn vrouw en hun hoogzwangere dochter en haar vriend samen rond de salontafel keuvelend in verwachting bijeen zitten. Ook gedichten over Sappho, over het opruimen van het ouderlijk huis, en het kokende koelwater in de kerncentrale van Fukushima.

Atlas; € 19,95

undefined

Meer over