Pas verschenen fictie

Parties van Parvenu

Banaliteiten en plaagstoten domineerden de naoorlogse New Yorkse salon van fotograaf en schrijver, bohemien en geldschieter Carl Van Vechten (1880-1964), ook bekend als beheerder van de nalatenschap van Gertrude Stein. In april 1930 had hij de roman Parties voltooid, waarin verveelde lieden in de zogenaamde Roaring Twenties van de ene cocktailparty naar de andere zwalken. Heel goed mogelijk dat Zelda en Scott Fitzgerald model hebben gestaan voor David en Rilda. Parties werd vertaald door Menno Visser, tevens directeur van de jonge uitgeverij Parvenu te Zoelmond, en voorzien van illustraties door de Canadees Maurice Vellekoop.

Parvenu; € 24,95

De Donkere Dame

De 'Dark Lady' inspireerde William Shakespeare tot zijn heftigste sonnetten, voor de liefhebbers: nummer 127 tot en met 154. De dichter Bas Belleman (1978) heeft ze vertaald en ingeleid: Sonnetten voor de Donkere Dame. 'Als lezers iets aan deze vertalingen waarderen, dan hebben ze dat aan Shakespeare te danken.' Storen ze zich, dan kán het aan Belleman liggen.

Van Gennep; € 14,95

Roman met playlist

Na drie dichtbundels schreef Victor Schiferli (1967) een roman, Dromen van Schalkwijk over Felix Swammerdam (1967) die speelt in de jaren tachtig. Veel muziek komt daarin voor, en daarom staat er een playlist achterin, met onder meer Iggy Pop, Captain Beefheart, Soft Cell, Robert Palmer, John Hiatt, Simple Minds, Joe Jackson en Johhny Thunders.

De Arbeiderspers; € 17,95

Romandebuut Martens

Hoeveel boeken actrice Monique van de Ven heeft gelezen is niet bekend, maar volgens de achterflap las ze 'zelden' een boek dat haar zo ontroerde als het romandebuut Dubbel rood van producer en scenario-schrijfster Lidewij Martens (1963). Een veerman, een vrouw en een zieke dochter.

Cargo; € 18,90

Stads- en zeegedichten

Gedichten, foto's, tekeningen, een dvd, twee boeken in cassette: Antwerpen/Oostende is een document van Peter Holvoet-Hanssen, zowel een stadsmus als een zeemeerman. Het zijn de teksten die hij schreef als stadsdichter van Antwerpen, en die voor zijn 'maîtresse' aan de Noordzee.

Prometheus; € 25,-

undefined

Meer over