Pas verschenen fictie

Lenin kost vijf dollar

Een Bulgaarse jongeman gaat aan de universiteit van Arkansas studeren. Mijn kleinzoon is een verachtelijke kapitalist geworden, laat zijn achtergebleven communistische opa met een mengeling van afgrijzen en vertedering merken. Totdat de kleinzoon op eBay het lichaam van Lenin aangeboden ziet: 'In perfecte staat.' Lenin kost 5 dollar, plus 5 dollar voor de verscheping uit Moskou. De jongen koopt Lenin, voor zijn opa. Dat is 'Lenin kopen' van Miroslav Penkov (Bulgarije, 1982), die vanaf zijn 18de in de Verenigde Staten woont en doceert in Texas. Penkovs verhalenbundel Ten oosten van het westen werd vertaald door Saskia van der Lingen en Caroline Meijer.

De Bezige Bij; € 18,90

Poëzie van de cipier

Ester Naomi Perquin (1980) was enige tijd gevangenbewaarder, om haar studie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam te kunnen betalen. Grote kans dat de cipier Perquin haar ervaringen heeft kunnen gebruiken voor haar derde bundel: Celinspecties, met gedichten over Frans van A., Carlo 'de veroveraar' da C, en Bart V.

Van Oorschot; € 14,50

Baba Segi's vrouwen

Genomineerd voor de Orange Prize for Fiction: het romandebuut De vrouwen van Baba Segi (2010) van de Nigeriaanse Lola Shoneyin (1974). Een welgestelde Nigeriaan neemt een vierde vrouw, Bolanle, en dat stellen de andere drie niet op prijs. Vertaald door Marion Drolsbach.

Sijthoff; € 17,95

undefined

Meer over