Pas verschenen fictie

Mantel is jas geworden

In het eerste deel van de verzamelde werken van Gogol (1809-1852), de meester van het overbodige detail, staan de beroemde Petersburgse vertellingen zoals 'Dagboek van een gek', 'De Nevski Prospekt', 'De neus' en 'De mantel'. In de nieuwe vertaling van Aai Prins is dat 'De jas' geworden: 'Op het departement van... maar laat ik het departement liever niet noemen.' Met schrijven had Gogol meer succes dan als adjunct-hoogleraar algemene geschiedenis in Petersburg. Zijn colleges waren een fiasco, aldus Aai Prins in het nawoord, want hij wist verbijsterend weinig en dat weinige dreunde hij ongeïnspireerd op.

Van Oorschot; € 45,-.

Maan is niet normaal

Niets aan mij is normaal, verklaart Maan Leo (1986) in haar debuutroman Ik ben Maan. Ze is biseksueel, heeft twee enorme borsten als visitekaartje, de veruitwendiging van haar barokke persoonlijkheid zogezegd. Over zichzelf is ze niet snel uitgeschreven. Maan haat kinderen, valt op oudere mannen, en doet aan bdsm.

Wereldbibliotheek; € 17,90.

Van der Kwast vertelt

Eergisteren werd het eerste exemplaar van Giovanna's navel, een novelle en vier verhalen van Ernest van der Kwast (1981), uitgereikt aan modeontwerpster Marlies Dekkers in Rotterdam, 'te midden van de nieuwe zomercollectie'. Oudere personages kijken terug op hun leven.

De Bezige Bij; € 16,90.

undefined

Meer over