‘Pas nu merk je dat je niets aan modieus spul hebt’

Roemenen zijn wel wat gewend in de winter. Het is er geregeld min 20. Maar nu maakt de wind het er Siberisch koud....

Ouderwets grote bontpetten, hoge mutsen van schapenwol, superwarme, maar van elegantie gespeende boerenhoofddeksels. In de Roemeense hoofdstad Boekarest waren ze de laatste jaren in onbruik geraakt, maar door de komst van de ‘Siberische kou’ zijn ze helemaal terug in het straatbeeld.

‘Pas bij deze temperaturen merk je dat je aan dat modieuze nieuwe spul niets hebt’, zegt Andrei, student in Boekarest. Bij normale kou gaat hij getooid met een sportieve warenhuis-muts, nu heeft hij ‘een konijn op de kop’, zoals dat heet in het volksjargon.

Romulus, een Boekarestse zestiger, heeft ’s winters nooit anders dan ‘een konijn’ gedragen. Nog nooit was het konijn voor de bescherming van zijn hoofd echter zo onontbeerlijk als nu, zegt hij. ‘Ik heb hier de afgelopen halve eeuw veel koudegolven meegemaakt. Maar deze is extreem. Het zijn niet alleen die lage temperaturen, het is vooral ook die wind.’

Meteorologen bevestigen dit. Op de laagvlakte rondom Boekarest komen temperaturen van tussen de min 20 en min 30 ’s nachts en tussen de min 10 en min 20 overdag regelmatig voor. Het is de combinatie van de extreem lage temperaturen met de zeer harde wind die het uniek maakt.

Normaliter drukke straten in het stadscentrum waren gisteren uitgestorven. Er was in de hele stad beduidend minder verkeer: vooral bezitters van oude auto’s van Oost-Europese makelij kregen hun voertuigen niet aan de praat. Bij ‘gewone’ temperaturen zit Boekarest met auto’s verstopt.

De extreme kou had tevens zijn weerslag op de ook ’s winters welig tierende straathandel. Veel houders van openluchtkiosken die altijd weer en wind trotseren bleven gisteren weg. Twee krantenverkopers moesten met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis worden opgenomen. Onder de mensen die met onderkoelingsverschijnselen of bevroren ledematen in het ziekenhuis belandden, waren behalve straathandelaars en daklozen ook arme ouden van dagen wier appartementen vanwege hun betalingsachterstanden nauwelijks meer worden verwarmd.

Officieel zijn sinds de extreme kou zaterdag zijn intrede deed in Roemenië tien mensen overleden. Het werkelijke cijfer ligt beduidend hoger. Nog vrijwel ieder uur worden doodgevroren mensen teruggevonden. Veel gevallen worden niet aan de politie gerapporteerd. De meeste doden vielen in de oostelijke, aan Oekraïne en de Republiek Moldavië grenzende districten, waar de temperaturen ’s avonds zakken tot onder de min 30. In de helft van de gerapporteerde gevallen betrof het mannen die hadden gedronken en op straat in elkaar waren gezakt.

Vanwege bevroren leidingen en andere met de extreme kou samenhangende problemen zijn op veel scholen in de oostelijke provincie alle lessen afgelast. In de grote havens van Constanta en Galati is het werk voorlopig stilgelegd. Volgens de voorspellingen zullen de temperaturen tot donderdag blijven dalen.

Meer over