Partijleider van Duitse AfD voedt geruchten over opstappen

Raakt de rechts-populistische partij van Duitsland, de AfD, een half jaar voor de verkiezingen, haar partijleider kwijt? De geruchtenmachine is op gang gekomen, nadat Frauke Petri donderdag tegenover de Berlijnse krant Tagesspiegel had verzucht dat haar leven momenteel verre van eenvoudig is.

Fokke Obbema
Frauke Petry. Beeld reuters
Frauke Petry.Beeld reuters

Zwanger op 41-jarige leeftijd, een zware verkiezingsstrijd voor de boeg, slechte peilingen en rechtse extremisten die aan haar stoelpoten zagen - het was al duidelijk dat zij een moeilijke tijd doormaakt. Petry, die haar vijfde kind nog voor de zomer verwacht, bevestigde dat tegenover de Tagesspiegel door te spreken over 'een enorme krachtsinspanning' in de afgelopen vier jaar, waardoor haar 'een normaal leven (me) is afgenomen'. Ook zei ze een leven zonder politiek en zonder AfD zich te kunnen voorstellen. En ze was geraakt door de 'vijandige bejegening door mensen uit eigen gelederen.'

Dat laatste bleek afgelopen weekend, toen zij tijdens een bijeenkomst de tranen uit haar ogen veegde ten overstaan van haar partijgenoten - een persoonlijke aanval van een rechtse extremist die op haar positie aaste en haar 'zwak leiderschap' verweet, werd haar te veel. Zij kreeg sympathie uit de zaal. Maar even eerder had diezelfde zaal haar voorstel niet gesteund om een andere extremist uit de partij te zetten.

Extreemrechts

De gevolgen van dit geflirt met extreemrechts bleken bij de verkiezingen van Saarland in hetzelfde weekend - de AfD scoorde maar 6 procent, haar laagste verkiezingsresultaat in meer dan een jaar. In de landelijke peilingen is de partij gezakt tot 7 procent. Naast de invloed van extreemrechts worden als verklaringen voor die val genoemd: het succesvol indammen van de vluchtelingenstroom; de grotere aantrekkingskracht van de SPD met lijsttrekker Martin Schulz; en de interne moddergevechten.

Die laatste moeten komende maand worden beëindigd, na de keuze van een lijsttrekker voor de parlementsverkiezingen. Glijdt de partij, die in 2013 door een brave macro-econoom werd opgericht, verder af naar extreemrechts dan zijn de electorale kansen zo goed als verkeken. Die liggen beter met de meer gematigde Petry.

Maar dan moet ze het wel willen. Haar verzuchtingen in Der Tagesspiegel leidde tot tal van speculaties dat zij de handdoek in de ring wil gooien. 'Niets van waar', riep haar woordvoerder, na enkele uren. Maar zonder pertinente ontkenning van Petry zelf zal dit gerucht niet de wereld uitgaan.

Meer over