Partijen Israël tekenen regeerakkoord

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn twee belangrijkste beoogde coalitiepartners hebben vrijdag dan toch een regeerakkoord getekend. Op hoofdlijnen had de premier met middenpartij Yesh Atid en kolonistenpartij Joods Huis al overeenstemming bereikt, maar een meningsverschil over het vicepremierschap hield het akkoord nog even op.

Redactie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Beeld reuters
De Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld reuters

Volgens woordvoerder Harry Cohen van Yesh Atid gaven zijn partijleider Yair Lapid en Naftali Bennett, diens evenknie van Joods Huis, vrijdag groen licht. Donderdag lagen de beide nieuwkomers nog dwars. Toen Lapid en Bennett niet, zoals beloofd, de titel van vicepremier bleek toebedeeld stokte het slotoverleg. Met 'duif' Tzipi Livni en haar splinterpartij was Netanyahu er al wel uit.

Het blok van Netanyahu behaalde bij de parlementsverkiezingen van 22 januari 31 van de 120 zetels in de Knesset. Zijn vaste bondgenoten, de ultraorthodoxe partijen, konden hem niet aan een meerderheid helpen en andere beoogde regeringspartijen eisten dat Netanyahu hen liet vallen. De premier zwichtte en koos voor het nationalistische blok Habayit Hayehudi (Joods Huis), de nieuwe middenpartij Yesh Atid (Er is een Toekomst) en de groep van voormalig minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni.

Verdeling kabinetsportefeuilles
De laatste struikelblokken in de wekenlange onderhandelingen vormden de verdeling van kabinetsportefeuilles en hervormingen in de militaire dienstplicht. Netanyahu's coalitiepartners zagen hun kans schoon nu de religieuze partijen aan de onderhandelingstafel ontbreken. Ze willen de dienstplichtvrijstelling voor ultraorthodoxen afschaffen.

De leider van Yesh Atid, de voormalige televisiepersoonlijkheid Yair Lapid, wordt minister van financiën. Zijn partij, die negentien parlementszetels inbrengt, krijgt ook de onderwijsportefeuille. Joods Huis krijgt waarschijnlijk volkshuisvesting en handel en de nieuwe minister van justitie Livni wordt de voornaamste vredesonderhandelaar. Het blok van Netanyahu behoudt defensie en binnenlandse zaken.

Ernstig verdeeld
De nieuwe coalitie is ernstig verdeeld over het vredesproces met de Palestijnen. Yesh Atid herhaalde donderdag werk te willen maken van vredesoverleg. Maar Joods Huis wil juist grote delen van de Westelijke Jordaanoever annexeren. Nu Joods Huis de minister van volkshuisvesting mag leveren kan de partij nieuwe nederzettingen laten bouwen.

Toch gloort er ook hoop, omdat Livni, die zich over het vastgelopen vredesproces ontfermt, goede betrekkingen met de Palestijnen onderhoudt. Of premier Netanyahu tot concessies is genegen is echter de vraag. Het ligt in de bedoeling dat de nieuwe regering komende maandag wordt beëdigd, twee dagen voordat de Amerikaanse president Barack Obama Israël bezoekt.

Meer over