Partijen in Albanie na druk OVSE eens over verkiezingen

De verkiezingen in Albanië worden op 29 juni gehouden. De delegatieleider van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Oostenrijker Franz Vranitzky, heeft dit donderdag in Tirana bekendgemaakt....

AFP, Reuter

TIRANA/DURRES

De twee grootste politieke partijen in het land zijn het uiteindelijk over deze verkiezingsdatum eens geworden, aldus de voormalige Oostenrijkse bondskanselier. Vranitzky sprak met de voorzitter van de Democratische Partij (DP), Tritan Shehu, de partijleider van de Socialisten (SP), Fatos Nano, en de minister van Financiën, Arben Malaj.

Ze konden echter niet tot een concensus komen over de voorwaarden waaronder de verkiezingen gaan plaatsvinden, noch over een nieuw kiessysteem. Bovendien bleven de partijen van mening verschillen over de positie van de door de rebellen opgerichte Comités van Nationale Redding.

De politieke crisis in Albanië heeft zijn oorzaak in de omstreden verkiezingen van mei 1996. President Berisha behaalde toen 87 procent van de stemmen. De uitslag werd betwist door de oppositie, die beweerde dat er sprake was van fraude. Internationale waarnemers signaleerden ernstige onregelmatigheden.

De aanvoer van internationale veiligheidstroepen in verband met de operatie Alba ging donderdag onverminderd voort. Een eerste Grieks contingent landde op de luchthaven van Tirana. Athene stuurt in totaal 760 soldaten naar het Balkanland. Het aantal militairen bedraagt inmiddels 1719 en zal oplopen tot zesduizend. In de haven van Durres worden zeven schepen met 1600 ton meel en bonen en 4150 ton cement verwacht.

Meer over