Partij Yudhoyono stevent af op overwinning

De Democratische Partij van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono leek donderdag een overwinning te behalen in de parlementsverkiezingen (met video).

Volgens exit-polls van vijf onderzoeksbureaus heeft de partij de meeste stemmen gekregen.

De Democratische Partij zou mogen rekenen op de steun van tussen de 17 en 20 procent van de kiezers. Tijdens de vorige stembusgang in 2004 was dat nog maar 7 procent.

De partij PDI-P van de vroegere president Megawati Soekarnoputri eindigt waarschijnlijk als tweede. De partij krijgt steun van circa 15,5 procent van het electoraat. Golkar, de partij van Yusuf Kalla en van wijlen president Soeharto, haalt waarschijnlijk bijna 14 procent van de stemmen.

Waarnemers stellen desondanks dat de uitslag tegenvalt voor de Democratische Partij. Peilingen in de aanloop naar de verkiezingen hadden nog voorspeld dat Yudhoyono's partij mogelijk in de buurt van de 30 procent van de stemmen zou komen.

De eerste resultaten lieten donderdagochtend nog een zeer wisselend beeld zien. De partij van de president zou verrassend veel weerstand krijgen van Golkar, de partij van Yusuf Kalla en ex-president Soeharto.

Tekst loopt door onder video

]]>

Zo'n 170 miljoen kiezers konden hun stem uitbrengen. Verwacht wordt de opkomst niet boven de 60 procent zal uitkomen. Tijdens de vorige verkiezingen in 2004 stemde 70 procent van het electoraat. Mensen die bij het sluiten van de stembuslokalen nog in de rij stonden, zo besloot de kiescommissie, mochten nog hun stem uitbrengen.

Aan de stembusgang deden 38 partijen mee maar alleen de drie dominante partijen zullen het grootste deel van de stemmen halen. Verwacht wordt dat de partij van Yudhoyono de grote winnaar wordt. In de meeste peilingen stond de Democratische Partij op 29 procent, tegen slechts 7,5 procent in 2004.

De verkiezingen vormen de opmaat naar de presidentsverkiezingen van 8 juli. Dan moet blijken of ex-generaal Yudhoyono, die door 45 tot 52 procent van de kiezers positief wordt beoordeeld, een tweede ambtstermijn krijgt.

De Indonesische president Yudhoyono brengt donderdag zijn stem uit. (AFP) Beeld AFP
De Indonesische president Yudhoyono brengt donderdag zijn stem uit. (AFP)Beeld AFP
Meer over