Partij van Meciar op kop bij verkiezingen Slowakije

Volgens de eerste prognoses gaan de omstreden ex-premier Vladimir Meciar en zijn oppositiepartij de Slowaakse parlementsverkiezing winnen...

De op een na grootste partij wordt de in 2000 opgerichte Smer (Richting) van Robert Fico, die bijna 14,5 procent zou krijgen. Op de derde plaats (13,8 procent) staat de christelijk-liberale partij SDKU van de zittende premier Mikulas Dzurinda, op de vierde de partij SMK van de Hongaarse minderheid (10,5 procent).

Daar alle partijen in de aanloop naar de verkiezingen al een coalitie met Meciar hadden uitgesloten, heeft deze geen kans op een formatie-opdracht. Waarschijnlijk zal de SDKU van Dzurinda met drie andere partijen, de SMK, de conservatieve christendemocraten KDH (9 procent) en de pas opgerichte partij ANO van de mediamagnaat Pavol Rusko (7,5 procent), een nieuwe regering gaan vormen.

De nieuwe regering die voortkomt uit de parlementsverkiezing is bepalend voor eventuele toetreding van Slowakije tot de Europese Unie en de NAVO. Hoge functionarissen bij beide instellingen hebben al laten weten dat een terugkeer aan de macht van ex-premier Meciar het lidmaatschap in de weg zou kunnen staan.

Meciar kreeg als premier (1994-1998) alom kritiek op zijn regering wegens corruptie, onderdrukking van minderheden en politieke oppositie, censuur van de media en andere ondemocratische acties die geen aanbeveling zijn voor een lidmaatschap van EU of NAVO.

De HZDS van Meciar kwam bij de vorige verkiezingen als grootste partij uit de bus, maar de tegenstanders sleepten samen meer dan 60 procent van de zetels in de wacht. Zij wilden ook toen geen van allen met Meciar een regering vormen.

De uitslag van de verkiezingen wordt zondagmiddag bekendgemaakt.

Meer over