Partij Sarkozy balanceert op rand van faillissement

De grootste oppositiepartij van Frankrijk, de UMP, is in opspraak gekomen door een schuld van 75 miljoen euro. Sinds Nicolas Sarkozy in 2012 de verkiezingen verloor, wordt zijn partij geplaagd door ruzies over koers en leiderschap, affaires en rechtszaken. De kolossale schuld dreigt haar morele gezag verder te ondermijnen.

Peter Giessen
Sinds Nicolas Sarkozy in 2012 de verkiezingen verloor, wordt zijn partij geplaagd door ruzies over koers en leiderschap, affaires en rechtszaken. Beeld afp
Sinds Nicolas Sarkozy in 2012 de verkiezingen verloor, wordt zijn partij geplaagd door ruzies over koers en leiderschap, affaires en rechtszaken.Beeld afp

De schuld is vooral veroorzaakt door de campagne van 2012 - die ook nog eens werd verloren ondanks een overschrijding van het wettelijk toegestane uitgavenplafond - en de aankoop van een nieuw hoofdkantoor in Parijs. Volgens experts hoeft de UMP niet meteen voor een faillissement te vrezen, maar zal zij de buikriem moeten aanhalen.

Dat zal even wennen zijn. De afgelopen jaren is met geld gesmeten. Ondanks de torenhoge schuld vond de partij toch 24 duizend euro voor vliegtickets voor Nadia Copé, de vrouw van de onlangs afgetreden partijleider Jean-François Copé. 'Allemaal representatie', verdedigde hij zich.

Belabberde sfeer
Ook betaalde de UMP 10 duizend euro telefoonkosten aan Rachida Dati, ex-minister onder Sarkozy, europarlementariër en burgemeester van het zevende arrondissement van Parijs. 'Een ideaal beltegoed', sneerde de politieke website Rue 89. Dati hield vol dat er niets aan de hand was: alle telefoontjes waren strikt zakelijk. Het lekken van zulke schadelijke anekdotes naar de media illustreert de belabberde sfeer in de partij, waarin kandidaat-leiders als Fillon, Juppé en Sarkozy elkaar voortdurend dwars zitten.

De UMP (Union pour un Mouvement Populaire) werd in 2002 opgericht. President Chirac wilde alle gaullisten, liberalen, conservatieven en middenfiguren in een centrum-rechtse partij verenigen. Zo'n bonte verzameling van ideeën en ego's kan alleen bij elkaar gehouden worden door een patron als Chirac of Sarkozy. Sinds Sarkozy het leiderschap heeft moeten opgeven, dreigt de partij te imploderen door onderlinge tegenstellingen.

Beklagenswaardig
'Onvergeeflijk', commentarieerde de rechtse krant Le Figaro, die de UMP doorgaans welgezind is. De partij ontvangt elk jaar 21 miljoen euro van de Franse staat en is daarom moreel verplicht haar financiën op orde te houden. 'De ontsporingen van de UMP zijn ook zo onvergeeflijk omdat zij de immense crisis voeden die het land ondermijnt. De socialisten zijn meelijwekkend, de UMP is beklagenswaardig. Hoe kunnen we ons verbazen dat kiezers zin hebben om eens iets anders te proberen?', aldus Le Figaro met een verwijzing naar de opkomst van Marine Le Pen.

Zo bevordert de chaos bij de UMP de anti-politieke stemming in een land waarin veel mensen vinden dat de politici tous pourris - 'allemaal verrot' - zijn.

Meer over