Partij premier Eman wint verkiezingen Aruba

De partij AVP van minister-president Mike Eman heeft vrijdag een overtuigende overwinning geboekt bij de verkiezingen voor een nieuw parlement van Aruba. Eman behaalde 13 van de 21 zetels.

redactie
Een auto van de regeringspartij AVP op de dag van de parlementsverkiezingen op Aruba. Beeld ANP
Een auto van de regeringspartij AVP op de dag van de parlementsverkiezingen op Aruba.Beeld ANP

Eman (52) heeft de afgelopen vier jaar de nadruk gelegd op verbetering van de economie van het land. Onder meer door mogelijkheden te creëren voor meer samenwerking en handel in de regio. Maar ook met initiatieven voor groene energie. Hij heeft verder de banden met Nederland verbeterd, onder meer door een speciaal samenwerkingsprotocol te ondertekenen dat moet onderzoeken en uitwerken waarin beide landen elkaar kunnen ondersteunen.

De sociaal-democratische partij MEP is vrijdag door de kiezers afgestraft. Tussen 2001 en 2009 leidde Nel Oduber van de partij MEP het eiland. Die partij behaalde nu volgens de voorlopige tellingen niet meer dan 6 zetels, maar dat is nog afhankelijk van de definitieve uitslag. In 2009 wist de partij nog 8 zetels te behalen en in 2005 11.

Na de verkiezing van 2009 ontstond er geruzie en onenigheid binnen de MEP, waarbij uiteindelijk drie parlementariërs vertrokken met hun zetel. De MEP, nu onder leiding van Evelyn Wever Croes, benadrukte de afgelopen periode de noodzaak van hervormingen en de aanpak van het hoge begrotingstekort, maar wist de bevolking niet te overtuigen. In de 61 districten van Aruba behaalde de MEP maar in één district meer stemmen dan de AVP.

De aanhang van de AVP vierde vrijdagnacht uitgebreid feest. Eman riep zijn aanhangers op 'vanavond te vieren en morgen weer aan het werk te gaan'.

Meer over