Nieuwsverkiezingen Israël

Partij Netanyahu met één zetel verschil de grootste na verkiezingen Israël

De Likud-partij is de winnaar van de parlementsverkiezingen in Israël. De rechtse partij van premier Benjamin Netanyahu krijgt 36 zetels, één meer dan de centrum-linkse alliantie Blauw en Wit van de leiders Benny Gantz en Yair Lapid. Dat heeft de voorzitter van de centrale kiescommissie donderdagavond bekendgemaakt.

De Israëlische premier en leider van Likud Benjamin Netanyahu. Beeld AFP
De Israëlische premier en leider van Likud Benjamin Netanyahu.Beeld AFP

Het Nieuwe Rechts van de ministers Naftali Bennett en Ayelet Shaked haalde net niet de kiesdrempel voor de Knesset, het Israëlische parlement dat 120 leden telt.

Netanyahu sprak woensdag al van een ‘fenomenaal’ verkiezingsresultaat, dat neergezet werd ‘in onmogelijke omstandigheden’ en ondanks de aanwezigheid van ‘vijandige media’. Hij zei ook dat hij de leiders van de andere rechtse partijen in Israël benaderd heeft voor de vorming van een coalitieregering. Ze hebben ‘bijna allemaal’ hun steun uitgesproken, aldus Netanyahu.

Daarmee lijkt het erop dat Benjamin Netanyahu erin zal slagen om een nieuwe regering samen te stellen en aan zijn vijfde mandaat als premier van Israël kan beginnen.

Meer over