Partij Bouterse acht uitslag verkiezingen nog steeds ongeldig Stembureau Suriname acht klacht over fraude ongegrond

Het Centraal Hoofdstembureau in Suriname heeft geen grond gevonden voor klachten van de NDP van Desi Bouterse over fraude tijdens de Surinaamse verkiezingen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Onafhankelijk Kiesbureau moet de uitslag nog bindend verklaren. De NDP bleef woensdag bij haar stelling dat de uitslag ongeldig is vanwege fouten die zouden zijn gemaakt tijdens het tellen en bij het vervoer van de stembiljetten. Het kiesbureau heeft al laten weten dat deze onregelmatigheden van geringe betekenis waren. Ze hebben de uitslag niet kunnen beïnvloeden.

Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten, die als onafhankelijk waarnemer optrad tijden de verkiezingen van 23 mei, heeft verklaard dat de Surinaamse verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Niettemin moet volgens de partij van Bouterse in de districten Para en Commewijne opnieuw worden gestemd. In Para liep de partij vermoedelijk een zetel mis, met een verschil van enkele tientallen stemmen.

Bij een incident in één stembureau zou op de verkiezingsdag een 'aangepaste' lijst van stemgerechtigden zijn afgeleverd door een parlementslid van het Nieuw Front. Van dozen waarin getelde biljetten zijn vervoerd, zouden zegels zijn verbroken. Er was alleen in Para een aanzienlijk verschil tussen de uitslagen voor parlementszetels en die voor gelijktijdig te kiezen regionale bestuurders.

Voorzitter L. Bottse van het Centraal Hoofdstembureau ziet in de klachten van de NDP geen aanleiding voor ongeldigverklaring of nieuwe verkiezingen. De overhandiging van de aangepaste kiezerslijst door het parlementslid beschouwt hij als 'dienstverlening door een burger'. Dat regionale en landelijke kandidaten de kiezer in Para niet in gelijke mate hebben aangesproken, is volgens hem goed mogelijk.

Bottse meent wel dat het kiesstelsel 'van alle kanten rammelt' en onregelmatigheden in de hand kan werken. Daarbij gaat het hem vooral om het ontbreken van tijdslimieten voor het tellen van de stemmen door de stembureaus en hoofdstembureaus, waardoor de uitslag extreem lang op zich kan laten wachten. Evenals in 1987 heeft de voorzitter van het centraal stembureau de nieuwe parlementariërs opgeroepen snel met wijzigingsvoorstellen te komen.

Het Nieuw Front, dat zijn absolute meerderheid heeft verloren, onderhandelt met de partijen DA91 en Pendawa Lima over deelname aan een nieuwe regering. Die partijen behaalden elk vier zetels. In hun campagne hebben ze geageerd tegen corruptie in de Surinaamse samenleving. Voorzitter Soemita van de KTPI, een van de omstreden zittende politici, liet aan het begin van de onderhandelingen al weten geen ministerspost in het nieuwe kabinet te ambiëren.

Meer over