Parlementsvoorzitter Indonesirijgesproken

Akbar Tandjung is een vrij man. Tot tweemaal toe was de voorzitter van het Indonesische parlement veroordeeld wegens corruptie, maar in hoogste instantie zijn donderdag die veroordelingen in de prullenbak geveegd....

Buiten de rechtszaal demonstreerden duizenden studenten tegen wat zij noemden een 'overwinning van de corruptie'. Aan de demonstratie kwam abrupt een einde door een charge van de politie. Tientallen studenten raakten gewond.

Akbar Tandjung is in 2002 en 2003 tweemaal veroordeeld wegens het doorsluizen van veertig miljard rupiah (vier miljoen euro) overheidsgeld naar de verkiezingskas van zijn partij Golkar. Het geld was weggehaald uit de kas van 'Bulog'. Deze organisatie bewaakt de prijzen en heeft altijd miljarden rupiah in kas, buiten de begroting om.

Ex-dictator Soeharto gebruikte Bulog als zijn persoonlijke melkkoe en politieke partijen die in de macht deelden graaiden gretig mee. De veertig miljard rupiah verdwenen kort voor de verkiezingen van 1999, toen Tandjung de voor Bulog verantwoordelijke bewindsman was in het kabinet van Soeharto's opvolger Habibie.

Vanwege zijn steeds veranderende getuigenissen werd Tandjung in spotprenten afgebeeld als Pinokkio, wiens neus met elke leugen langer werd. Hij wist van niets, zei hij toen hij werd aangehouden. Hij had het geld nooit gezien, zei hij later. Vervolgens herinnerde hij zich dat hij het weliswaar had gezien, maar het niet had aangeraakt. Ten slotte wist hij weer dat het geld op verzoek van president Habibie was besteed aan rijst voor de armen. Die rijst bleek echter nooit te zijn geleverd.

Tijdens zijn rechtszaak dook de volle veertig miljard plotseling op. Het werd afgeleverd in het kantoor van de officier van justitie. Het geld was niet meer zoek, dus was het ook niet verduisterd, redeneerden Tandjungs advocaten. De officier trapte daar niet in en eiste vier jaar cel. Het vonnis luidde drie jaar, en bleef dat ook in hoger beroep. Tandjung zette zijn kaarten op het hoogste beroep, cassatie bij de Hoge Raad, en won.

Dinsdag verscheen in het weekblad Tempo een cartoon waarin Tandjung niet langer werd afgebeeld als Pinokkio, maar als het Duracell-konijn, het trommelende speeldgoedkonijntje dat van geen ophouden weet. Die tekening gaf de ongelooflijke taaiheid weer waarover de politicus beschikt. Hij weigerde af te treden en bleef ook na zijn veroordeling aan als parlementsvoorzitter en als Golkar-voorzitter.

Eind vorig jaar meldde hij zich zelfs als een van Golkars zeven kandidaten voor het presidentschap. Nu hij door de allerhoogste instantie is vrijgesproken, heeft hij de handen vrij om zich op die kandidatuur te storten. Gezien zijn taaiheid, en de sluwheid waarmee hij Golkar en de hele Indonesische politiek heeft bespeeld, kunnen zijn kansen daarbij niet hoog genoeg worden ingeschat.

Meer over