Parlementsleden Liberaal-Democraten keren zich af van Kennedy

Toonaangevende leden van de Britse Liberaal-Democraten hebben vrijdag aangedrongen op het aftreden van partijleider Charles Kennedy. Die heeft volgens hen zijn politieke doodvonnis getekend door openlijk te erkennen dat hij een drankprobleem heeft....

De 46-jarige Kennedy, een aimabele Schot, kondigde donderdag verkiezingen aan voor het partijleiderschap. Hij zei dat de Liberaal-Democraten in de gelegenheid moeten worden gesteld desgewenst een nieuwe leider te kiezen.

Hoewel Kennedy redelijk populair is en zijn partij bij de vorige verkiezingen van 55 op 62 zetels wist te brengen, is de druk op hem toegenomen sinds de Conservatieven vorige maand de jonge, dynamische David Cameron tot leider kozen.

Kennedy zei dat hij beschikbaar bleef. Hij bevestigde al lang circulerende geruchten dat hij kampt met een drankprobleem, maar zei daaraan te werken en al twee maanden droog te staan.

Vijfentwintig van de 62 Lagerhuisleden van de Liberaal-Democraten lieten vrijdag weten dat zij opstappen als Kennedy niet uiterlijk maandag aftreedt. 'Wij hebben aan Charles Kennedy aangegeven dat wij niet langer bereid zijn te dienen onder zijn leiderschap , zei Edward Davey namens de groep.

Partijveteraan Chris Davies zei voor de BBC dat Kennedy moet inzien dat mensen niet op een partij stemmen omdat ze medelijden hebben met haar leider. 'Charles is een - hoe luidt de Amerikaanse uitdrukking ook weer - dead man walking', zei hij.

Voormalig Lagerhuislid Jenny Tonge, door Kennedy weggestuurd omdat zij begrip had getoond voor Palestijnen die zelfmoordaanslagen plegen, betichtte Kennedy van een 'onderhandse' poging om steun te werven onder gewone partijleden. 'Drankzucht is een weerzinwekkende aandoening en daar kun je sympathie voor hebben. Maar eerlijk gezegd, als je iemand zoekt die Tarzan kan spelen, geef je de rol niet aan een acteur met één been. Als we een leider zoeken voor onze partij, dan kiezen we niet willens en wetens een alcoholist.'

Kennedy zei vrijdag tegen verslaggevers dat hij niet opgeeft. 'Er is gelegenheid voor elke uitdaging en dat is de juiste democratische procedure', zei hij. 'Wij zijn een partij van één lid, één stem.' Ook zei hij dat hij in de loop van de dag een 'overweldigende hoeveelheid' adhesiebetuigingen had ontvangen.

Meer over