NIEUWSParlementaire enquête

Parlementaire enquête naar integriteit Limburgse CDA-gedeputeerde Ger Koopmans

Een meerderheid van de Provinciale-Statenleden stemde vrijdagavond voor een parlementaire enquête naar het handelen van de Limburgse CDA-gedeputeerd Ger Koopmans. Ze zijn ontevreden over de manier waarop hij en commissaris van de koning Theo Bovens (ook CDA) vragen over de integriteit van Koopmans hebben beantwoord.

Ger Koopmans. Beeld Anp
Ger Koopmans.Beeld Anp

Koopmans ligt onder vuur sinds een artikel in NRC twee maanden geleden. De krant schreef dat Koopmans zich als Statenlid had bemoeid met een 240 miljoen euro kostend project rond de Maas in Venlo. Ook was Koopmans commissaris bij het baggerbedrijf (Terraq) dat een financieel belang had bij het project. De 30 duizend euro die hem als commissaris werd betaald, liep via zijn eigen adviesbureau. Hij had dat volgens de regels moeten opgeven op zijn openbare lijst met nevenfuncties, maar deed dat niet.

Acht partijen, goed voor 26 stemmen, willen door middel van een parlementaire enquête antwoord krijgen op hun vragen. Een steviger politiek middel kunnen de Statenleden niet inzetten om de waarheid te achterhalen.

Koopmans’ eigen partij CDA, VVD en PVV (21 stemmen) steunden de motie niet. Zij vinden het onder ede horen van betrokkenen een ‘te zwaar middel’, aldus NRC. Een onafhankelijk onderzoek onder leiding van Provinciale Staten zien ze wel zitten.

Bovens wil dat het onderzoek zich ook op zijn eigen handelwijze richt. ‘Ik moet constateren dat het mij niet altijd lukt om uw twijfel weg te nemen over mijn rol als hoeder van de integriteit’, sprak hij tot de Statenleden. Koopmans bood op zijn beurt excuses aan ‘aan mijn collega’s, aan alle medewerkers en aan Limburg, omdat er twijfels zijn gerezen omtrent mijn integriteit.’

Meer over