Parlementair overleg Aruba alsnog begonnen

Het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Aruba tussen Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse parlementsleden is maandag (lokale tijd) na zes uur vertraging alsnog geopend. De Nederlandse delegatie was het lange tijd niet eens over een verandering van het programma.

Een struikelpunt bleek de afzegging van drie Arubaanse ministers en premier Nelson Oduber, die volgens het programma een toespraak zouden houden. De bewindslieden hadden besloten hoge ambtenaren uitleg te laten geven over bepaalde onderwerpen. De Nederlandse delegatie voelde zich afgescheept en verzette zich tegen deze wijziging. Volgens de Arubaanse Statenvoorzitter Mervin Wyatt-Ras werd het POK daardoor bijna opgeschort.

‘Het gaat hier om een politiek debat dat je als politici wilt voeren met de verantwoordelijke bewindslieden’, lichtte delegatieleider Willibrord van Beek (VVD) in zijn openingstoespraak toe.

Croes
De Nederlandse parlementariërs hadden met name met de Arubaanse minister Rudy Croes willen debatteren over de eis van de Arubaanse regering om de zetel van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Curaçao naar Aruba te verplaatsen. De delegatie wilde minister Croes ook aanspreken op recente ‘individuele uitspraken die spanningen deden ontstaan tussen de parlementen van het Koninkrijk’. Van Beek vermeldde er niet bij op welke uitspraken hij precies doelde.

Na de kritiek hebben de Arubaanse premier Oduber en zijn minister van Financiën Nilo Swaen toegezegd toch een toespraak te houden. Het agendapunt over het Gemeenschappelijk Hof komt te vervallen.

‘Naar mijn gevoel lijkt het dat de Nederlandse parlementariërs liever met de minister debatteren en niet met de parlementariërs onderling’, reageerde de Arubaanse delegatieleider Ady Thijsen. ‘Ze wilden het POK stopzetten, maar dat moet niet kunnen. Het gaat hier om een overleg tussen de parlementariërs. Als minister Croes niet aanwezig kan zijn, kunnen we toch verder gaan?’

Gastheer
Voor de Antilliaanse delegatie was de komst van de ministers ‘geen voorwaarde’. ‘Bovendien zijn we te gast op Aruba en gaan mee met wat de gastheer besluit, maar het is een andere zaak als het POK op de Antillen zou zijn’, aldus delegatieleider Pedro Atacho.

Meer over