Parlement praat over verbod Rode Khmers

Het Cambodjaanse parlement heeft maandag de discussie geopend over de vraag of de Rode Khmers moeten worden verboden. De aanleiding tot dit debat is een wetsvoorstel van de regering om de Rode Khmers te verbieden....

PHNOM PENH

Vijftien tegenstanders van de wet probeerden tevergeefs te verhinderen dat het ontwerp op de agenda zou worden geplaatst; volgens hen is het in strijd met de grondwet.

De regering, bestaande uit de monarchistische Funcinpec van eerste co-premier prins Norodom Ranariddh en de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij van tweede co-premier Hun Sen, heeft eerder dit jaar enkele pogingen ondernomen om met de Rode Khmers tot afspraken te komen, maar die zijn stukgelopen. Volgens de regering rest haar geen andere mogelijkheid dan de guerrillabeweging, die in het westen en noorden van het land nogal wat gebied in handen heeft, buiten de wet te stellen.

Om te beginnen wil de regering de laagste regionen van de Rode Khmers en hun aanhangers twee maanden lang de kans geven amnestie te vragen. Daarna kunnen de Rode Khmers worden veroordeeld tot gevangenisstraffen uiteenlopend van tien jaar tot levenslang.

Bovendien kunnen al hun bezittingen in beslag worden genomen. Deze maatregel is gericht tegen de zeer winstgevende handel in edelgesteenten en hardhout die de Rode Khmers over de grens drijven met Thaise zakenlieden en militairen. Beide produkten zijn overvloedig aanwezig in het door de Rode Khmers beheerste gebied.

Twee Funcinpec-ministers, prins Norodom Sirivudh van Buitenlandse Zaken en Sam Rainsy van Financiën en Economische Zaken, hebben de Thaise regeringsleider Chuan Leekpai op 17 juni gewaarschuwd dat de handel in tropisch hout uitsluitend nog via het Cambodjaanse ministerie van Defensie mag verlopen. Deze waarschuwing heeft verwarring gesticht tot in de schoot van de Cambodjaanse regering zelf, die namelijk per 1 april van dit jaar de export van hardhout al volledig had verboden.

Net als de zieke koning Norodom Sihanouk, die in Peking verblijft voor medische behandeling, is de monarchistische minister Sam Rainsy een fel tegenstander van het verbieden van de Rode Khmers. Met zo'n verbod zou de toch al geringe kans op een vreedzame, politieke regeling voorgoed verkeken zijn.

Bovendien sprak Rainsy de vrees uit dat de regering de wet niet alleen tegen de Rode Khmers, maar tegen al haar tegenstanders zou gebruiken.

De minister voelt zich zelf zozeer bedreigd dat hij is ondergedoken en zijn gezin naar Bangkok heeft gestuurd. Ook prins Sirivudh, die eveneens tegen het plan van de regering is, heeft maatregelen getroffen om zichzelf te beschermen.

Meer over