Parlement Israël akkoord met wet die illegale nederzettingen legaliseert

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft maandagavond laat ingestemd met een omstreden wet die de bouw van vierduizend illegale woningen legaliseert op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Knesset stemde met 60 stemmen voor en 52 tegen. De wet geeft de overheid het recht om privaat grondbezit van Palestijnen met terugwerkende kracht te onteigenen, daar waar al Joodse nederzettingen zijn verrezen zoals in Amona en delen van Ofra.

Nederzetting Ofra op de Westbank. Beeld Reuters
Nederzetting Ofra op de Westbank.Beeld Reuters

Palestijnen worden gedwongen genoegen te nemen met financiële compensatie.

De wet is bedoeld om Palestijnen voorgoed het recht te ontnemen om achteraf grondonteigening bij het Hooggerechtshof aan te vechten. Die laatste juridische uitweg verstoort het nederzettingenbeleid waarmee premier Netanyahu juist verder wil.

Het Israëlische nederzettingenbeleid wordt fel bekritiseerd door de internationale gemeenschap omdat het de weg naar een vreedzame (twee staten-)oplossing definitief afsnijdt. Alom wordt gevreesd dat de Palestijnse woede verder wordt aangewakkerd. In Ofra waren Palestijnen al de straat opgegaan om te protesteren tegen de voorgenomen wet.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas waarschuwde dat de wet een escalatie vormt die leidt tot meer chaos en instabiliteit. 'Het is onacceptabel en de internationale gemeenschap moet onmiddellijk ingrijpen.' Ook binnen eigen kring stuit de regering op forse kritiek. Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft de wet ongrondwettelijk genoemd en zei haar niet te zullen verdedigen in het Hooggerechtshof.

Onrust

Vanwege de toenemende onrust en tegenstand zou Netanyahu nog hebben gevraagd om uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel, maar onder druk van de meest rechtse flank is dat er niet van gekomen, zo schrijven Israëlische media. 'Vandaag stemmen we over ons recht op land', zo zei kabinetslid Ofir Akunis voorafgaand aan de stemming. 'We stemmen vanavond over de connectie tussen het Joodse volk en zijn land. Het hele land is van ons, helemaal.'

Vorige week kondigde de regering van Netanyahu aan 2.500 nieuwe huizen te willen bouwen op de Westoever. Hij voelt zich gesteund door de nieuwe Amerikaanse president die Israël nadrukkelijk als 'vriend' en 'bondgenoot' aanduidt. Onder zijn kritische voorganger Barack Obama is Israël onlangs door de VN Veiligheidsraad nog op de vingers getikt over de omstreden illegale bouwactiviteiten. Critici onderzoeken de mogelijkheid om Israël voor het Internationaal Strafrecht in Den Haag te slepen.

Meer over