Parlement Iran krijgt toch laatste woord over atoomdeal

Juist nu de Amerikaanse president Obama genoeg steun heeft in het congres voor de nuclaire deal met Iran, wil de Iraanse leider dat ook zijn parlement de overeenkomst gaat bestuderen.

Thomas Erdbrink
Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran Beeld ANP
Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van IranBeeld ANP

Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, liet donderdag weten dat het Iraanse parlement officeel zijn mening moet geven over de in juli gesloten overeenkomst tussen Iran en een reeks wereldmachten, waaronder de Verenigde Staten.

Het besluit is een klap voor president Hassan Rohani, wiens onderhandelingsteam de afgelopen weken juist liet weten dat het akkoord niet door het parlement hoeft te worden goedgekeurd. Zij vonden dat Irans Opperste Nationale Veiligheidsraad die keuze moete maken. Rohani is voorzitter van die Raad.

In het akkoord staat dat Irans nucleaire programma sterk wordt teruggeschroefd en met strenge inspecties te maken krijgt, terwijl Amerika, Europa en de Verenigde Naties hun sancties tegen Iran zullen opheffen.

Steun

Tijdens een toespraak voor sji'itische geestelijken zei Khamenei dat het parlement wel degelijk zijn zegen moest geven, en dat hij dat aan de president had laten weten.

'Ik heb geen advies hoe ze het moeten aanpakken, noch of de parlementariërs de deal moeten goed of afkeuren', zei Khamenei. 'Maar de vertegenwoordigers van de natie moeten de beslissing maken.'

Analisten verwachten niet dat het parlement de deal zal afkeuren, want uiteindelijk is Khamenei de grote architect achter de nucleaire overeenkomst. Hij besloot jaren geleden om de gesprekken aan te gaan en heeft die gesteund. Er is echter een kleine maar lawaaiige factie van hardliners, die waarschijnlijk een poging gaan doen om de overeenkomst te blokkeren.

Waarheid

Khamenei liet ook weten ontevreden te zijn over bepaalde uitspraken van Amerikaanse politici, die zeggen dat de sancties tegen Iran tijdelijk worden opgeschort in plaats van volledig opgeheven. Dat vindt Irans leider maar niks. 'Wij zijn gaan onderhandelen om de sancties op te heffen, we hebben compromissen gesloten en zaken opgegeven. Als de sancties niet worden opgeheven dan hebben we geen deal', waarschuwde Khamenei.

Hij riep Rohani op om toch vooral publiekelijk kritiek te leveren op Amerikaans tegengas. 'Als er niks wordt gezegd dan worden dat soort uitspraken als feiten aangenomen', zei Khamenei.

'De leider maakt duidelijk hoe belangrijk de sancties zijn en hoe belangrijk het voor ons is dat ze worden opgeheven', zegt Nader Karimi Joni , een journalist en sympathisant van Rohani. 'Dit is een extra hobbel, alleen als er op andere fronten er meer spanningen ontstaan over de deal, wordt dit een probleem.'

Meer over