Parlement en leger bezweren crisis Ecuador

Het Ecuadoraanse Congres heeft zondag vice-president Rosalía Arteaga unaniem tot 'tijdelijk' opvolgster benoemd van de donderdag afgezette president Abdalá Bucaram....

REUTER; AP

Reuter, AP

QUITO

Arteaga (40), een gewezen advocaat, zal vervolgens haar functie van vice-president weer opnemen. Op grond van het akkoord, dat tot stand is gekomen na nachtelijk overleg tussen parlementsleden en de meestal van achter de schermen opererende legertop, zal Alarcon (50) president blijven tot 10 augustus 1998. Hij zal de macht overdragen aan de winnaar van nieuwe verkiezingen die begin 1998 moeten worden gehouden. De verkiezingswinnaar krijgt de gewone ambtstermijn van vier jaar.

Het Congres had Alarcon reeds op donderdag tot interim-president benoemd, maar dat besluit werd ongrondwettig beschouwd door zowel Bucaram als Arteaga. Dat de constitutionele crisis alsnog tot een vreedzaam einde kon worden gebracht, is te danken aan de gelijktijdige beslissing van Bucaram en Alarcon plaats te maken voor Arteaga.

De tijdelijke president zwaaide gisteren bij haar ambtsaanvaarding het Ecuadoraanse leger uitvoerig lof toe. 'De strijdkrachten waren voorzichtig, patriottisch en eerlijk in hun benadering van de crisis. Zij zijn een voorbeeld voor Latijns Amerika', zei ze. Het leger gaf een verklaring uit waarin het bezwoer het 'legitiem gekozen gezag van het Congres' te zullen dienen.

Het Ecuadoraanse opperbevel had Bucaram zaterdag als een baksteen laten vallen, waardoor deze de hoop moest laten varen het conflict in zijn voordeel te kunnen beslechten. De legertop liet impliciet weten dat Bucaram het presidentiële ambt te schande had gemaakt. Zaterdag was zijn minister van Defensie afgetreden.

Bucaram, die bekend staat als El Loco (de gek), werd na zes maanden uit zijn ambt gezet op grond van 'geestelijk onvermogen'. Vanuit zijn machtsbasis Guayaquil had hij vrijdag nog laten weten zijn ontslag niet te zullen accepteren, maar hij erkende gisteren zijn nederlaag. In een interview voor Ecuavisa-tv kondigde hij aan zich kandidaat te zullen stellen voor de volgende verkiezingen.

'Als u denkt dat ik vandaag gek ben, moet u maar eens wachten wat voor gekte de toekomst in petto heeft', zei hij. 'Dit is de dictatuur van het Congres. Het Congres is geen psychiater', aldus de 44-jarige Bucaram, die in het interview veelal onbegrijpelijk overkwam. 'Herinnert u zich mij. Binnenkort smeken deze zelfde mensen mij op hun knieën terug te keren.'

In de opiniepeilingen liep de populariteit van Bucaram, wiens termijn officieel tot 2000 liep, de afgelopen twee maanden terug van 65 procent tot 12 procent.

De jongste crisis begon nadat vorige week een algemene staking de Ecuadoraanse economie voor twee dagen had lamgelegd. De staking was een protest tegen de man die aan de macht was gekomen met de belofte de armen te zullen helpen, maar vorige maand de prijzen van onder meer elektriciteit, gas en openbaar vervoer met 300 procent verhoogde.

Meer over