Park gaat Zuid-Korea leiden

De conservatief Park Geun-hye (60) is woensdag gekozen tot de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea. De dochter van de vroegere dictator Park Chung-hee versloeg de liberaal Moon Jae-in, zoon van Noord-Koreaanse vluchtelingen, in een race die tot op het laatst spannend was.

SEOUL - Park is voorstander, meer dan vertrekkend president en partijgenoot Lee Myung-bak, van een grotere dialoog met Noord-Korea. Ook heeft ze beloofd de economische teruggang hard aan te pakken en de eenheid in het land te vergroten.


Nadat de stembussen waren gesloten, lieten de eerste exitpolls zien dat beide kandidaten gelijk opgingen. Maar nadat 92 procent van de stemmen was geteld, stond Park op 51,5 procent tegen 47,9 procent voor Moon Jae-in. Miljoenen kiezers trotseerden de kou om hun stem uit te brengen. De opkomst was de hoogste in vijftien jaar.


'Deze verkiezing is de overwinning van het volk', zei Park, de eerste vrouw die sinds de negende eeuw in Korea de hoogste staatsmacht in handen krijgt. De ongetrouwde Park was de afgelopen vijftien jaar een van de vooraanstaande leden in het parlement van de regerende Saenuri-partij.


De erfenis van haar vader, die 18 jaar met harde hand het land regeerde, hing over de verkiezingscampagne. Park kon rekenen op de steun van vooral oudere, conservatieve kiezers, die nog warme herinneringen hebben aan het bewind van haar vader. Generaal Park Chung-hee trok Zuid-Korea in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw uit de armoede met een streng economisch beleid. Voor veel Zuid-Koreanen is hij de persoon die het land tot een van de economische grootmachten van Azië maakte. Zijn bewind werd echter ook gekenmerkt door ernstige mensenrechtenschendingen, zoals de gevangenzetting en marteling van politieke tegenstanders. Zo werd tegenkandidaat Moon, die meer jongere kiezers trok, in de jaren zeventig vastgezet toen hij studentenactivist was.


De verkiezing van Park betekent een terugkeer naar het presidentiële paleis. Ze fungeerde vanaf 1974 als First Lady toen haar moeder Yuk Jong- soo werd gedood bij een aanslag van een Noord-Koreaan op de president. Haar vader kwam in 1979 ook gewelddadig om het leven. Hij werd in 1979 vermoord, na een etentje, door de dronken directeur van de KCIA, de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst.


Volgens veel kiezers die op haar stemden, is Park beter geëquipeerd om de relaties met het noorden te verbeteren. Onder de huidige president zijn de betrekkingen flink verslechterd. Park heeft de vader van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Yong-un ontmoet voor diens dood. Ze eist wel dat Pyongyang het omstreden atoomprogramma opgeeft.


Meer over