Parijs ziet Kagame als moordenaar

De Franse onderzoeksrechter heeft de huidige president van Rwanda, Paul Kagame, aangewezen als degene die in 1994 het presidentiële vliegtuig van Juvénal Habyarimana neer liet halen....

De gewelddadige dood van president Habyarimana, een Hutu, werd de aanleiding tot een massaslachting van Hutu's op Tutsi's waarbij meer dan een half miljoen doden zijn gevallen. In zijn rapport, waaruit de Franse krant Le Monde citeert, stelt Bruguière Paul Kagame en tien andere toenmalige leiders van het Tutsi-verzetsleger FPR verantwoordelijk.

De Franse rechter heeft zijn onderzoek ingesteld op verzoek van de nabestaanden van de Franse bemanning van Habyarimana's presidentiële vliegtuig. Hij heeft honderden getuigen gehoord, onder wie verscheidene FPR-dissidenten. Zijn voornaamste bron van informatie is Abdul Ruzibiza, een lid van het clandestiene 'netwerk commando' dat rechtstreeks onder FPR-leider Kagame viel en dat de opdracht kreeg Habyarimana's vliegtuig bij de landing in Kigali neer te schieten.

Het is nog niet bekend of de Franse justitie internationale arrestatiebevelen wil laten uitvaardigen tegen de beschuldigden. President Kagame zelf kan echter niet worden vervolgd: hij geniet, als staatshoofd in functie, politieke onschendbaarheid.

Kagame arriveerde gisteren in Brussel, voor bezoeken aan de regering van België (de voormalige kolonisator van Rwanda) en de Europese Unie. De Vlaamse VRT liet zijn berichtgeving daarover vergezeld gaan van een telefonisch interview met Abdul Ruzibiza, die zei dat 'wijzelf geen rechtstreekse bevelen van hem kregen - dat ging via onze chef, Kayonga'. Dat die bevelen afkomstig waren van Kagame zelf, daarvan toonde Ruzibiza zich zeker.

De RPF-regering in Kigali zegt in een reactie dat het Franse rapport totaal niets nieuws bevat. De Rwandese regering vindt het 'curieus' dat het rapport naar buiten komt vlak voor de tiende herdenking van het uitbreken van de massamoord op 7 april - een gebeurtenis waarvoor hoge buitenlandse gasten zijn uitgenodigd.

Het Franse rapport werpt ook de vraag op wat er is gebeurd met de 'zwarte doos' met vluchtgegevens uit het neergeschoten vliegtuig. Een Canadees die destijds luchtverkeersleider was voor de Verenigde Naties in Kigali zegt dat hij die heeft doorgestuurd naar het VN-hoofdkwartier in New York. Daar weet men echter van niets. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei gisteren dat hij zijn medewerkers heeft gevraagd de zaak uit te zoeken.

Meer over