Parade van dolle pret

Op De Parade verrassen deze zomer vooral de hilarische duo's.

De bontgekleurde theatertenten zijn weer opgebouwd, de talloze terrasjes uitgestald en de jongens van de zweefmolen staan, vertrouwd, klaar om de joelende kinderen en aangeschoten volwassenen die een ritje maken een flinke zwieper de lucht in te geven. Theaterfestival De Parade is neergestreken in het Rotterdamse Museumpark, alvorens de karavaan deze zomer verder zal trekken naar achtereenvolgens Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Afgelopen vrijdag werd het Paradeseizoen officieel en, met gevoel voor drama, geopend door Dominee Gremdaat (Paul Haenen): 'Juist in een periode waarin de overheid vol minachting op de theaterkunsten neerkijkt, is De Parade het lichtpunt in een donkere wereld.'

De Parade is altijd een plek waar artiesten volop de ruimte hebben om te experimenteren. Dat komt dit jaar onder meer tot uiting in een aantal opmerkelijke nieuwe duo's die zijn gevormd. Zo zijn in de Reizende Schouwburg, de grootste tent op het terrein, zangers Sven Ratzke en Ellen ten Damme samen te bewonderen in On the rocks, een 'vaudeville love rock-cabaret show'. Normaal gesproken staan Ratzke en Ten Damme solo op het podium, maar dat ze nu als duo optreden, voelt heel logisch aan. Beide artiesten hebben immers een voorliefde voor het extravagante nachtleven en zingen graag in het Duits. In uitbundige outfits en begeleid door een viermansband zingen ze klassiekers als de Zuhälterballade van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Maar er komt meer voorbij dan Duits, zo brengt het duo ook een bonte popmedley en een uitvoering van (I Can't Get No) Satisfaction van The Rolling Stones.

In een veel kleiner tentje, vlak naast de ingang van het Paradeterrein, schalt Love is A Battlefield van Pat Benatar uit de luidsprekers. Naar deze jaren tachtig-hit heeft een ander nieuw duo, bestaande uit Wart Kamps (die normaal gesproken cabaretprogramma's maakt met tweelingbroer Tim) en Rogier Philipoom (acteur bij het RO Theater), hun show Liefde is een slachtveld vernoemd.

.Hierin duiken Wart & Rogier vol enthousiasme in de verkleedkist om in een razend tempo een reeks stelletjes te spelen bij wie de dates steevast in het honderd lopen. Voorbij komen bijvoorbeeld twee onsmakelijk ogende veertigers die op hun eerste afspraakje alvast hun nadelige kanten opsommen (en dat zijn er véél), een 11-jarig schooljongetje dat welwillend afspreekt met een pedofiel en een gehandicapte man die via zijn spraakcomputer een dom blondje probeert te versieren. Het is een hilarisch halfuurtje, niet in de laatste plaats omdat Kamps (klein en blond) en Philipoom (groot en kaal) qua uiterlijk zo van elkaar verschillen.

Remko Vrijdag en Martine Sandifort kennen elkaar al van de Kleinkunstacademie in Amsterdam, maar dat zij als cabaretduo op het podium staan, is een primeur. Allebei hadden ze sinds hun afstuderen namelijk wel wat anders te doen: Vrijdag vierde triomfen met cabarettrio De Vliegende Panters, en Sandifort vormde een gouden duo met Alex Klaasen in de voorstelling Volgend jaar lach je d'r om. Maar vanaf nu is het dus Vrijdag & Sandifort. Hun voorstelling Hulphond wordt in korte versie op De Parade gespeeld, en gaat dit najaar als avondvullende voorstelling op tournee.

Na het aanschouwen van het Parade-halfuurtje kan alvast worden vastgesteld dat Hulphond een van de grote beloftes is van het komende cabaretseizoen. In een mum van tijd winden Vrijdag en Sandifort het publiek om hun vinger, met een soepel aan elkaar gemonteerde reeks maffe, hulpbehoevende types, zoals die sikkeneurige Amsterdamse die haar man beveelt dat ze 'een hulphond' wil, of die hitsige moeder die haar oppas, een jonge knul die eigenlijk naar een eindexamenfeestje moet, probeert te verleiden door haar kont resoluut in zijn gezicht te duwen.

Naast hoogst komisch is het ook nog eens zeer muzikaal: Martine Sandifort zet in het R&B-achtige slotnummer, voor alle 'single sisters in the house' en met een weinig hoopvolle boodschap over het vrijgezellenbestaan, een enorme strot op die grote indruk maakt. Helemaal duizelig sta je na afloop weer buiten, een ritje in de zweefmolen hoeft niet meer.

Festival De Parade, in Museumpark Rotterdam t/m 1 juli. Daarna in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. deparade.nl

undefined

Meer over