Papoealeiders vluchten per prauw naar Australië

Op de noordkust van Australië is woensdag een vlerkprauw met twee buitenboordmotoren geland. Aan boord waren dertig mannen, zes vrouwen en zeven kinderen uit de Indonesische provincie Papua, die om politiek asiel kwamen vragen....

Volgens Louise Byrne van de Australia West Papua Association zijn de Papoea’s gevlucht onder druk van de sinds enige tijd toegenomen spanningen in Papua, waar de reeds aanwezige Indonesische troepen zouden zijn versterkt met troepen uit Atjeh.

‘Dit is een generatie van Papoea-leiders’, zei Byrne tegen het dagblad The Australian. ‘Zij zouden niet zijn vertrokken zonder goedkeuring van hun hele gemeenschap. Zij weten teveel van wat zich afspeelt in de regeringsdepartementen van West-Papua.’

Ze hoopt dat de Australische regering – die niet bekendstaat vanwege haar ruimhartige migratiebeleid – de Papoealeiders en hun gezinnen inderdaad asiel verleent. Byrne is bang dat ze anders bij terugkeer door de Indonesiërs gevangen worden genomen en worden gemarteld.

Een van de asielzoekers zou Herman Wanggai zijn die als studentenleider twee jaar gevangen heeft gezeten voor deelname aan een vreedzame plechtigheid in 2002 waarbij de verboden vlag van de Papoea’s werd gehesen.

De onafhankelijkheidsactivisten hadden hun zelfgebouwde prauw getooid met grote spandoeken. ‘Red volksziel West-Papua van genocide, intimidatie en terreur van militair bewind Indonesië’ luidde het ene. Op het andere stond: Ook wij Papoea’s verlangen vrijheid, vrede, liefde en gerechtigheid in ons eigen land’. De Papoea’s werden per bus overgebracht naar het mijnstadje Weipa, waar ze worden verhoord. Wie in Australië asiel wil vragen moet het vasteland bereiken, want op de eilanden voor de kust is dat niet meer toegestaan.

Het is voor het eerst dat Papoea’s zo’n lange (425 kilometer) zeereis ondernemen om hun land te ontvluchten. Meestal staken ze de grens over naar Papua Nieuw Guinea, het onafhankelijke buurland. Maar volgens Louise Byrne is dat veel moeilijker geworden. ‘Ik meen dat er in december een nieuw grensverdrag is getekend tussen Papua Nieuw Guinea en Indonesië’, zei ze in een interview met ABC.

Meer over