Pantani lacht al zijn blaren bloot na tweede ritzege

Na de eerste Tourweek stond de Italiaan Marco Pantani nog met de blaren in zijn mond en een sip gezicht te wachten op het vliegtuig dat hem van Luik naar Genève zou brengen....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

GUZET NEIGE

Een week later straalt het kaalgeschoren hoofd met de flinke flaporen. Pantani, een duiveltje op de ene en een bloem met een vlinder op de andere arm getatoeërd, is twee etappezeges in de Tour rijker. Hij won de prestigieuze bergrit naar Alpe d'Huez en gisteren de eerste van drie tochten door de Pyreneeën, een 164 kilometer lange naar het skistation Guzet Neige.

En Marco Pantani wil meer. Als het weer het morgen, na de rustdag, toelaat dan zal hij de koninginnerit van de 82ste Tour, die vier beklimmingen van de eerste en één van de extra categorie vergt, aangrijpen voor een heroïsche daad. De beste klimmer van het Tourpeloton heeft een solo-vlucht in gedachten als die van zijn landgenoot Claudio Chiappucci in 1992, in de legendarische rit naar Sestrieres.

Maar ook Miguel Indurain heeft grootste plannen voor de rit van dinsdag naar Cauterets. De titelverdediger won daar zes jaar geleden zijn eerste rit in de Tour en vindt het tijd om zijn suprematie in de Ronde te onderstrepen met een klinkende overwinning. Indurain zegt het gevecht met Pantani op de Pyreneeënflanken aan te durven, mits zijn uitdager er niet al bij het vertrek tussenuit knijpt.

De rit van gisteren door de ruige grensstreek kreeg zijn dagelijkse vroege ontsnapping met een versnelling van de Nederlander Den Bakker en de Fransen Rezze en Robin. Maar toen de strijd daadwerkelijk losbarstte, op de eerste van vier klimmen die de finale telde, waren de vroege vluchters rap achterhaald.

Den Bakker kon Pantani even volgen toen die reageerde op een demarrage van Rominger. Het bleek een ultieme wanhoopspoging van de Zwitser, want hij zou uiteindelijk opnieuw enkele minuten verliezen ten opzichte van klassementleider Indurain.

De gele-truidrager liet Pantani andermaal ongemoeid in diens jacht op een dagprijs. In lichte regen en laaghangende bewolking maalde de 25-jarige Italiaan met lichte, soepele tred naar Guzet. De Fransman Madouas arriveerde er, op de hielen gezeten door Indurain, als tweede, op ruim tweeëeennhalve minuut van Pantani. De Zwitserse volhouder Zülle, de andermaal verrassend sterke Italiaan Gotti en de taaie Deen Riis volgden op luttele seconden.

Jalabert moest een te vroeg geplaatste aanval bekopen met een lichte inzinking die hem 49 seconden achterstand op Indurain kostte. De groene-truidrager finishte samen met Chiappucci en Virenque, zijn landgenoot in het bolletjestricot.

De aanvoerder van het bergklassement moest zich wederom neerleggen bij de heerschappij van de ware bergkoning: Marco Pantani. De Italiaan had zijn hoop op een mooi klassement in de Tour zien vervliegen door een pijnlijke val na een aanrijding tijdens de training voor de Giro.

Een zware blessure aan linkerknie leek een vroegtijdig einde te maken aan het seizoen van Pantani, maar het gekwetste gewricht herstelde sneller dan verwacht. Zij het met behulp van een pillenkuur die de mond van 'het Olifantje' met zweertjes vulde. Maar dat ongemak kon hem er gisteren niet van weerhouden breeduit te lachen in Guzet Neige.

Meer over