Pannen voor mannen (m/v)

Beter drie koekenpannen dan elke dag afwassen. Een oud-Hollands gezegde dat hout snijdt. Na het bakken van pannenkoeken hoeft de pan sowieso niet schoongemaakt te worden....

En eveneens niet na lamskoteletten met tijm, zelfs niet na een saai tartaartje.

In het vet dat achterblijft zitten immers geuren en smaken opgesloten die de volgende dag tot aangename verrassingen kunnen leiden.

Kwaad spreken over Tefalkoekenpannen doen we niet en ook niet over goedkopere anti-aanbakkers, maar we stellen vast dat deze aluminium lichtgewichten de zwaardere pannen in veel huishoudens verdrongen hebben. Daarmee is iets verloren gegaan wat zich moeilijk laat benoemen. Een mens kan zich aan een pan hechten en weet juist met die ene pan het mooiste te koken of te bakken.

Met een anti-aanbakker die is voorzien van een tefloncoating heb je dat minder. Uit de Verenigde Staten komen pannen van gehard aluminium die eveneens minder snel aanbakken, maar onze liefde gaat toch uit naar het echt zware spul.

In huishoudspeciaalzaken, maar ook in Chinese supermarkten, zijn mooie grote bakpannen te koop. Niet te tillen, sommige. Bedoeld voor gebruik in de professionele keuken.

Bijna alle keukengerei in Chinese supermarkten is voor vaklui bestemd. Het kunnen pannen zijn van plaatstaal en van gietijzer. De stalen pannen kunnen makkelijk gaan roesten en mogen voor geen goud in de afwasmachine en liever ook niet in een sopje. Afwassen is zelden nodig, schoon schuieren met papier voldoet, als het al moet.

Volkskeukenpersoneel kocht bij een Turkse slager lamskoteletten en liet zich er een flinke hoeveelheid verse tijm bij aanraden. Weinig olie in een zware plaatstalen koekenpan werd verhit op een matige vlam. Pan en man en vuur moeten elkaar door en door kennen.

De koteletten werden met royale hand betijmd en zuinig met zout bestrooid.

Ze bakten aan twee kanten bruin. Uit het vetrandje lekte gesmolten vet dat de olie te hulp kwam. De kern van het schijfje vlees moest precies net niet meer rauw zijn, gewoon perfect. Dat kan met zo'n pan.

Maar het gaat nu om de dagen er na. Voordat de gasten aan de fietstocht beginnen willen ze goed ontbijten en dan doet zo'n pan iets bijzonders bij het bakken van eieren in betijmde olie met wat lamsvet.

Eerst maakt de geur de keuken en de kok gelukkig en dan blijken de slome gebakken eieren ook nog eens te smaken naar mooie avonturen in een land zonder geloof.

En dan? Het kan nog wel drie keer, in hetzelfde vet of aangevuld met een scheut olie. Ook dikke schijven aardappel kunnen er nog in en die krijgen van de kotelettenpan ook iets mee dat vrolijk stemt.

Precies zo gaat het met dezelfde pan na het bakken, fruiten heet het ook wel, van paddestoelen. Wie na de cantharellen de pan schoonmaakt ontneemt zichzelf iets moois.

Een voorbeeld. Rooster in de pan, de dag na de paddestoelen, een witte of bruine boterham, snijd hem in reepjes en doop ze in een zachtgekookt ei.

Meer over