Paniek over bank in Bulgarije

Opnieuw brachten geruchten een Bulgaarse bank in problemen. Niets aan de hand, zegt de regering van het armste lid van de EU, maar de onrust is gezaaid.

WARSCHAU - In Bulgarije is paniek uitgebroken na geruchten over problemen bij de First Investment Bank, een van de grootste financiële instellingen van het land. Voorzitter Ivan Iskrov van de Bulgaarse Nationale Bank sprak van een georganiseerde aanval op het banksysteem, die tot doel zou hebben het land te destabiliseren.

Om de dreigende crisis het hoofd te bieden, besloten regering en oppositie in onderling overleg vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Ze moeten helpen een stabiele regering aan de macht te brengen.

Eerder vrijdag hadden zich aan de loketten van de First Investment Bank lange rijen gevormd. Klanten hadden sms'jes gekregen waarin stond dat ze hun geld beter konden weghalen. Op vrijdag moest de bank een recordbedrag van 800 miljoen leva (400 miljoen euro) uitbetalen.

In een reactie zei de bank het slachtoffer te zijn van een ongekende lastercampagne. Ze ontkende gebrek aan cash te hebben. Na het weekend zouden de kantoren gewoon opengaan.

Wie er achter de campagne zit, is niet duidelijk. De Bulgaarse regering heeft aangekondigd de verantwoordelijken te vervolgen. Zowel premier Plamen Oresjarski, die in Brussel een Europese top bijwoont, als voorzitter Iskrov van de Nationale Bank lieten in een verklaring weten dat er geen reden is tot paniek.

De run op de First Investment Bank, de op twee na grootste financier in Bulgarije, begon nadat een parlementslid van de Bulgaarse Socialistische Partij donderdag in een interview onrust had gezaaid met nieuws over een dreigend faillissement. Vorige week was al een andere Bulgaarse bank, Corporate Commercial Bank (Corpbank), in de problemen geraakt na berichten over louche deals tussen de bank en haar hoofdaandeelhouder. Het was de eerste keer sinds het uitbreken van de internationale kredietcrisis in 2007 dat een Bulgaarse bank door liquiditeitsproblemen werd getroffen.

Om de schade te beperken, werd Corpbank vorige week vrijdag voor een periode van drie maanden overgenomen door de Nationale Bank. De regering verzekerde de klanten dat niemand een lev zou verliezen. In geval van een faillissement staat de Bulgaarse staat garant voor omgerekend 100 duizend euro per klant, een bedrag dat vergelijkbaar is met dat in andere lidstaten van de Europese Unie.

Bij de Bulgaren roept de crisis herinneringen op aan die van 1996-1997, toen veertien banken failliet gingen. Dat leidde tot een run op de banken en hyperinflatie; veel Bulgaren zagen hun spaargeld in rook opgaan.

Maar volgens specialisten zal het deze keer zo'n vaart niet lopen. Kredietbeoordelaar Fitch achtte vrijdag de kans klein dat de crisis zou overslaan naar andere banken. De Bulgaarse banksector wordt als gezond beschouwd en door de besparingen van de laatste jaren zou er ruimte zijn voor nieuwe overheidsleningen.

Dat het vertrouwen in het banksysteem hoe dan ook geschokt is, bleek op de Bulgaarse beurs. Vrijdag daalde de Sofix voor het tweede opeenvolgende dag met 5 procent. Vooral de aandelen van de First Investment Bank kreeg zware klappen.

Boven op de economische malaise komt de politieke instabiliteit. De regering van de met de socialistische partij verbonden technocraat Oresjarski kan alleen overleven dankzij de gedoogsteun van een extreem-rechtse partij.

Die toestand heeft noodzakelijke hervormingen onmogelijk gemaakt. Tot onvrede van de andere EU-lidstaten heeft de centrum-linkse minderheidsregering sinds haar aantreden in mei vorig jaar nooit werk gemaakt van de aanpak van de wijdverbreide corruptie.

Europees commissaris Stefan Füle stelde donderdag in een interview met de nieuwssite EurActiv dat de toetreding van Bulgarije en Roemenië in 2007 de geloofwaardigheid van het uitbreidingsproces op het spel heeft gezet. Vooral Bulgarije, de armste lidstaat van de Europese Unie, wordt beschouwd als een paradijs van de georganiseerde misdaad.

undefined

Meer over