'Panama de Club Med van paria's'

Panama dankt zijn bekendheid niet alleen aan het enige kanaal tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Het is ook een populaire schuilplaats voor telkens weer nieuwe afgezette dictators en gevluchte militairen met bloed aan hun handen....

Van onze buitenlandredactie

Afgelopen weekeinde landde Vladimiro Montesinos met een privévliegtuigje in Panama-stad. Montesinos was hoofd van de Peruaanse inlichtingendienst SIN en tien jaar de meedogenloze Machiavelli achter de schermen van het dictatoriale bewind van president Alberto Fujimori.

Montesinos was Peru halsoverkop uitgevlucht, nadat hij was ontmaskerd als omkoper van parlementsleden van de oppositie. Zijn tegenstanders wilden Montesinos het liefst aan de hoogste boom opknopen en op z'n minst laten berechten wegens grove schendingen van de mensenrechten. In Panama kreeg Montesinos voorlopig voor een maand een toeristenvisum.

Montesinos heeft enkele illustere voorgangers gehad die nergens meer welkom waren, behalve in Panama: de doodzieke sjah van Perzië; Abdalá Bucaram, de ex-president van Ecuador die door zijn Congres 'geestelijk gestoord' werd verklaard en Ecuador in een corrupte chaos en hyperinflatie achterliet; Raúl Cédras, de wrede juntaleider van Hati; Jorge Serrano Elias, de ex-president van Guatemala die in 1993 probeerde alle macht te veroveren met een constitutionele staatsgreep à la Alberto Fujimori.

'Montesinos is de ergste van allemaal', verklaarde mensenrechtenactivist Otilia Tejira. 'Panama is weer eens gevraagd de vuilnishoop voor dit soort afval te worden', reageerde de Panamese ex-president Endara.

De regering van president Mireya Moscoso verweert zich fel tegen de beschuldigingen van de oppositie dat Panama een 'Club Med voor de paria's van de wereld' is. Panama heeft de stabiliteit in Latijns Amerika een grote dienst bewezen door Montesinos onderdak te bieden, meent minister van Buitenlandse Zaken José Miguel Alemán.

Geen enkel land behalve waarschijnlijk Cuba wilde Montesinos ontvangen. Als Montesinos niet naar Panama had gekund, zou er volgens Alemán afgelopen zondag in Peru een militaire staatsgreep zijn gepleegd.

Montesinos kent Panama-stad goed. Hij kwam er vaak en beschikte al over een 'investeerdersvisum'. Hij hoefde ook niet lang naar onderdak te zoeken: hij bezit in Panama-stad een villa aan zee en een luxueus appartement in een torenflat in Panama-stad.

Meer over