Palestijnse verkiezingen stilgelegd

Het comité dat de Palestijnse parlementsverkiezingen van 25 januari organiseert, heeft dinsdag het werk stilgelegd nadat zijn kantoren in Gaza-Stad, Rafah, Khan Younis en Nablus waren bestormd door de Al Aqsa-martelarenbrigades....

Computers en meubilair zijn vernield. Als het comité volhardt in de sluiting, dreigt uitstel voor de eerste Palestijnse parlementsverkiezingen in tien jaar.

Het Centrale Verkiezingscomité eist van het ministerie van Binnenlandse Zaken betere bescherming van zijn gebouwen en personeel in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. President Mahmoud Abbas heeft beloofd ‘de noodzakelijk maatregelen tegen de aanvallers’ te nemen.

De Al Aqsa-brigades hadden de afgelopen weken al kieskantoren beschoten uit onvrede over het verloop van de voorverkiezingen voor de kieslijst van regeringspartij Fatah. De onlusten komen voort uit de machtsstrijd die in Fatah is uitgebroken na het overlijden van Yasser Arafat, ruim een jaar geleden. De Al Aqsa-brigades vertegenwoordigen een deel van de jongere generatie Fatah-leden. Zij proberen uitstel van de verkiezingen te forceren, omdat het selectieproces van de Fatah-kandidaten onzuiver zou zijn. De oude garde belemmert naar hun idee de opkomst van een jongere lichting politici.

De inschrijving van kandidaten voor de verkiezingen sluit officieel vandaag. Zowel Fatah als de islamistische beweging Hamas moet zijn lijsten nog inleveren. Als de kantoren dicht blijven, moet de aanmeldingstermijn worden verlengd. Maar president Mahmoud Abbas heeft dinsdag gezegd dat de verkiezingen eind januari hoe dan ook doorgaan. Hamas neemt voor het eerst deel aan de parlementsverkiezingen en is de belangrijkste uitdager van het door Arafat gevestigde Fatah-bewind.

De verkiezingen zijn een cruciale stap in de politieke hervormingen die Abbas heeft proberen door te voeren sinds zijn aantreden in januari. De legitimiteit van de Palestijnse Autoriteit groeit als zij er na jaren in slaagt een democratisch gekozen bestuur op te bouwen.

Uit de laatste peilingen blijkt dat Fatah op de helft van de stemmen kan rekenen en Hamas, dat voor het eerst aan de verkiezingen meedoet, op eenderde.

Aanvankelijk stonden de verkiezingen op de rol voor juli, maar Abbas besloot toen tot uitstel om eerst de kiesreglementen te kunnen moderniseren. Dat besluit viel slecht bij Hamas, dat zich onder andere op voorwaarde van het houden van verkiezingen had aangesloten bij een staakt-het-vuren. Of Hamas nog een tweede uitstel duldt, is de vraag.

Meer over