Palestijnse verkiezingen nog onzeker

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandag voor het eerst geopperd de parlementsverkiezingen uit te stellen....

‘We zijn het er allemaal over eens dat Jeruzalem bij de verkiezingen moet worden betrokken’, zei Abbas, op bezoek in de Golfstaat Qatar. ‘Zo niet, dan zijn alle partijen het erover eens dat er geen verkiezingen worden gehouden.’

De druk op Abbas om de verkiezingen uit te stellen is al enige weken hoog. Vooral leden uit de oude garde van zijn partij Fatah dringen aan op uitstel. Aanhoudende ruzie heeft de partij ernstig verzwakt.

De onrust in de Gazastrook maakt het daarnaast onwaarschijnlijk dat kiezers er ongestoord naar de stembureaus kunnen gaan.

De Israëlische regering heeft nog geen besluit genomen over haar medewerking aan de verkiezingen. Premier Sharon is ervoor beducht de schuld te krijgen van een mogelijk uitstel; volgens woordvoerders wordt gewerkt aan een compromis.

Israël beroept zich op de Oslo-akkoorden, die Palestijnse politieke activiteiten in Oost-Jeruzalem verbieden. Maar zowel bij de parlementsverkiezingen van 1996, als de presidentsverkiezingen van 2005 heeft Israël toegestaan dat kiezers op postkantoren hun stem per post kunnen uitbrengen. Israël heeft Oost-Jeruzalem geannexeerd, terwijl de Palestijnse Autoriteit er de hoofdstad van haar toekomstige staat van wil maken.

Hamas is steeds tegen uitstel van de verkiezingen geweest. De beweging doet voor het eerst mee en kan volgens peilingen rekenen op eenderde van de stemmen. Het is daarom onduidelijk of Abbas de steun Hamas heeft voor zijn ideeën. Abbas maakt een rondreis door de Arabische wereld. Tijdens de reis zal hij naar verwachting de hoogste Hamas-leider, Khaled Meshaal, ontmoeten.

Meer over