Palestijnse strijders bezetten grensovergang met Egypte

Leden van de Al Aqsa Martelarenbrigades hebben woensdag korte tijd een wegversperring opricht op de weg naar de grens tussen de Gazastrook en Egypte, waar zij verkeer naar de grensovergang Rafah tegenhielden....

De opstandige strijders zijn aanhangers van Alaa al-Hams, een extremist die dinsdagavond door de Palestijnse politie werd opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de ontvoering, vorige week, van een Britse hulpverleenster en haar ouders. Even tevorenhadden de aanhangers van Al-Hams vier openbare gebouwen in de stad Rafah bezet.

De gewapende mannen eisten dat de Palestijnse politie een lokale leider van de groepering vrijlaat die verdacht wordt van de ontvoering van drie Britten vorige week. Nadat de autoriteiten hadden verteld waar Ala Al Hams wordt vastgehouden, verlieten zij het complex.

Bezettingen en ontvoeringen, waarmee eigenmachtig optredende strijders proberen banen of de vrijlating van kameraden af te dwingen, komen tegenwoordig bijna dagelijks voor in de Gazastrook. Tot woede van de bevolking is de regering van Fatah-leider Mahmoud Abbas niet bij machte de groeiende chaos het hoofd te bieden.

De strijders bij de grens lieten aanvankelijk alleen mensen door die naar de dokter of naar het vliegveld moesten, maar later mocht iedereen na het tonen van zijn documenten passeren, VIPs uitgezonderd.

Meer over