Palestijnse politie doodt twee tieners bij protest

Twee jonge mannen zijn woensdag doodgeschoten toen de Palestijnse politie het vuur openden op honderden betogers in Rafah in de Gazastrook....

De jongens, zeventien- en achttien jaar oud, werden gedood nadat familieleden van de veroordeelde op Palestijnse politietroepen stuitten.

Raed al-Attar (25) werd ter dood veroordeeld voor zijn rol in de moord op Rifat Joudeh van de veiligheidsdienst.

Zowel het slachtoffer als de dader was lid van een prominente familie in Rafah, een grensstad bij Egypte. Beiden behoorden tot verschillende veiligheidsdiensten die elkaars gebied doorkruisen door gebrek aan duidelijke mandaten.

De onlusten hebben president Yasser Arafat in politieke problemen gebracht omdat hij het doodvonnis moet bekrachtigen. Arafat heeft zijn reis aan Jordanië, waar hij met koning Abdullah overleg voerde, afgebroken en is gisteren naar Gaza teruggekeerd. Volgens mensenrechtenorganisaties zit Arafat gevangen tussen de publieke opinie in Palestina, die roept om de doodstraf, en het in praktijk brengen van een eerlijk juridisch systeem.

Het is nog onduidelijk wanneer Attar zal worden geëxecuteerd. Eerder gebruikte Arafat het snelrecht, waarbij veroordeelden niet in beroep kunnen gaan, om veroordeelde islamitische militanten terecht te stellen.

Joudeh kwam om het leven toen hij Attar en twee andere mannen probeerde aan te houden. Volgens functionarissen werkte het drietal in werkelijkheid voor Hamas. De twee medeverdachten werden tot respectievelijk levenslang en vijftien jaar cel veroordeeld.

Meer over