Palestijnse 'dag van woede' tegen barrière

Palestijnen en hun sympathisanten hebben gisteren op verscheidene plekken gedemonstreerd tegen de Israëlische afscheidingsbarrière. De 'dag van woede' was bedoeld om het begin van de hoorzitting in Den Haag over de barrière kracht bij te zetten....

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom zei als reactie op de eerste dag van de hoorziting dat Israël een 'diplomatiek succes' heeft geboekt. Hij wees erop dat geen van de landen van de EU, noch de VS, Canada of Rusland bij de zitting vertegenwoordigd zijn. Zij menen net als Israël dat het Hof in Den Haag niet bevoegd is om zich uit te spreken over de zaak.

Shalom zei tegen het veranderen van de route van het hek te zijn, 'op kleine uitzonderingen na waar het leven van de Palestijnen te veel wordt verstoord'.

De Palestijnse leider Yasser Arafat veroordeelde in een tv-toespraak de barrière in scherpe bewoordingen. 'Dit is een nieuwe Berlijnse muur', zei Arafat. 'Vrede tussen de twee volkeren en in de hele regio zal er niet komen in de aanwezigheid van deze muur.'

De Palestijnse premier, Ahmed Qureia, woonde de demonstratie tegen de muur bij in zijn woonplaats Abu Dis, nabij Jeruzalem. Abu Dis wordt doorsneden door de muur. Qureia zei dat de muur 'geen pad naar vrede' biedt.

De Israëlische regering overleefde gisteren twee moties van wantrouwen. Een van de moties was gericht tegen het plan van premier Sharon voor een eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook.

De andere motie was gericht tegen de overheveling van meer geld naar de nederzettingen. Een parlementscommissie had vorige week gestemd om 20 miljoen euro meer voor de bouw van nederzettingen uit te trekken.

Meer over