Palestijnse aanslag bij Haifa

Opnieuw is in Israël een zelfmoordaanslag gepleegd door een militant-islamitische Palestijnse groepering. Bij de ontploffing zondag buiten een restaurant in een plaatsje ten noorden van de havenstad Haifa raakten twintig mensen gewond, er vielen behalve de dader geen doden....

Hoewel de aanslag van gisteren werd opgeëist door de Islamitische Jihad gaven Israëlische woordvoerders, net als in het verleden, de schuld aan de Palestijnse leider, Yasser Arafat. 'Arafat gelooft dat hij deze golf van geweld tegen burgers kan voortzetten zonder dat hij er internationaal voor veroordeeld wordt', zei een adviseur van premier Ariël Sharon.

In Jeruzalem is het nog altijd onrustig na de Israëlische bezetting van het Orient House, het onofficiële Palestijnse hoofdkwartier in de stad. Demonstranten en politie raken dagelijks slaags buiten het gebouw. De Palestijnen hebben voor vandaag een 'dag van woede' aangekondigd om tegen de inname te protesteren.

'Israël is de strijd om Jeruzalem begonnen en wij zullen ons verzetten tegen deze nieuwe agressie', zei de voorzitter van de Palestijnse wetgevende raad, Ahmed Q'reia. Hij zei dat het verzet door zal gaan totdat de Israëli's zich 'tot op de laatste centimeter' hebben teruggetrokken.

Israëlische soldaten hebben gisteren juist nog een Palestijns kantoor bezet in Abu Dis, een stadje dat tegen Jeruzalem aan ligt. Het gaat om het Palestijnse telecommunicatiegebouw waar ook radio-uitzendingen vandaan komen. Het kantoor is onderdeel van het 'gouverneurscomplex' in Abu Dis dat vrijdag al grotendeels was ingenomen.

De Israëlische acties, die als antwoord gelden op de dodelijke aanslag in Jeruzalem van vrijdag, zijn internationaal veroordeeld. De VS, Rusland, Europa en de Arabische landen hebben gewaarschuwd voor een nieuwe escalatie.

De Verenigde Staten hebben de onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Midden-Oosten, David Satterfield, naar de regio gestuurd om te proberen de toestand te kalmeren. De Amerikaanse president Bush wil dat Arafat meer doet om het geweld te stoppen, maar er is ook Amerikaanse kritiek op het Israëlische optreden. Vooral de inname van het Orient House wordt als provocerend beschouwd.

In Israël wordt de actie als een 'terughoudend' antwoord op de terreur gezien. Een rechts parlementslid zei dat het 'zwakke' optreden van de regering na de aanslag van vrijdag, de nieuwe zelfmoordactie van gisteren mogelijk heeft gemaakt.

Gisteren doodden Israëlische soldaten een achtjarig Palestijns meisje tijdens een confrontatie met Palestijnse schutters in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Het kind overleed in het ziekenhuis aan een schotwond in haar hoofd.

Meer over