Palestijns gezag treedt op tegen pro-Jordaanse pers

Het Palestijnse gezag in de autonome Gazastrook en Jericho heeft deze week de verkoop van twee 'pro-Jordaanse' publikaties uit oostJeruzalem verhinderd....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

PLO-agenten namen donderdag in Gaza exemplaren van het dagblad An-Nahar in beslag. De Palestijnse Nationale Autoriteit (PNA) onder PLO-leider Arafat liet vrijdag weten dat An-Nahar een 'standpunt bepleit dat strijdig is met de nationale belangen van het Palestijnse volk'.

De PNA ontkende dat er sprake is van censuur, maar zei dat AnNahar niet voldoet aan de 'vereisten voor verschijning'. De redactie werd van de week in een brief verzocht de distributie van de krant in Gaza, de westelijke Jordaanoever en Jeruzalem stop te zetten. Palestijnse journalisten zien daarmee hun vrees voor een harde PLO-censuur bewaarheid.

De hoofdredacteur van het weekblad Akhbar al-Balad, Nasr al-Din al-Nashashibi, werd donderdag telefonisch geïntimideerd door een anonieme Palestijnse veiligheidsagent. Deze dreigde met openbare verbranding van exemplaren van het tijdschrift, aldus Al-Nashashibi, die zei de uitgave te zullen opschorten. Akhbar al-Balad is kritisch tegenover PLO-voorzitter Arafat.

De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) waarschuwde vorige maand voor de gevolgen van het machtsmonopolie van de PLO in de autonome (en nog bezette) gebieden. De commissie wees op het ontbreken van een behoorlijk toegerust juridisch apparaat, waardoor problemen zullen rijzen 'in ieder aspect van het leven'.

PNA-leider Arafat is wars van democratische methoden. Zo zou de inperking van An-Nahar's verkoop zijn afgekondigd door het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst, kolonel Jibril al-Rajub. Arafat ziet de pers het liefst als zijn spreekbuis, te meer vanwege de come-back die de Jordaanse koning Hussein in de bezette gebieden lijkt te maken.

Doordat Israël koning Hussein in de Verklaring van Washington een 'speciale rol' bij het beheer van de heilige islamitische plaatsen in Jeruzalem heeft toegekend, zijn de spanningen verder opgelopen. In de Jordaanse pers verscheen vrijdag een sussende verklaring waarin de Jordaanse regering de PLO haar steun toezegt bij het herwinnen van haar 'politieke en geografische soevereiniteit' over Jeruzalem.

PNA-voorzitter Arafat wantrouwt Husseins bedoelingen in Jeruzalem, dat de Palestijnen als hun hoofdstad beschouwen. Arafat is bang dat hij klem komt te zitten tussen Jordanië en Israël. De Israëlische regering, die Jeruzalem als 'ondeelbare en eeuwige' hoofdstad beschouwt, heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend dat Palestijnse politieke activiteiten in oost-Jeruzalem aan banden moet leggen.

De Palestijnse mensenrechtenactiviste Hanan Ashrawi, die vorige maand de post van 'minister' van Cultuur en Informatie in de PNA weigerde, noemde de beperkingen in strijd met de persvrijheid. Ze zei er echter aan te twijfelen of van een 'officiële beslissing' sprake is.

Binnen de PNA is onenigheid gerezen over de maatregel, zo wordt uit Palestijnse bron gemeld. De 'minister' die de culturele portefeuille beheert, Yasser Abed Rabbo, accepteerde zijn post vorige maand met uitgesproken reserves. Hij uitte de vrees dat Israël de PLO onder druk zou zetten om van het Informatiedepartement een politieke censuurafdeling te maken.

Meer over